Siemens PLM: Бъдещето на Индустрия 4.0 и защо да изберем продуктите на Siemens PLM
26 фев, 2018

Siemens PLM: Бъдещето на Индустрия 4.0 и защо да изберем продуктите на Siemens PLM

На 16.01.2017 г. Солтех ЕООД организира обучителен семинар „NX 12 – ново поколение софтуер за дизайн и симулация в производството“. На събитието присъстваха както клиенти и партньори на компанията, така и един по-специален гост. Срещнахме се в Limacon Event Center в гр. Пловдив, а сред присъстващите разпознахме и г-н Бенедек Юхаш, консултант на Siemens PLM за развитие на портфолиото в Централна и Източна Европа. Зададохме му няколко въпроса, свързани с бъдещето на Индустрия 4.0. и мястото на продуктите на Siemens PLM в нея. Вижте какво отговори той. 

1. Здравей, Бенедек, нека започнем със следния въпрос „Как точно Индустрия 4.0 ще промени традиционното производство?“ 

Индустрия 4.0 е тема, която се дискутира във все повече видове производства. Не съм убеден обаче, че всички хора знаят какво представлява тя. Затова, първо, ще дефинирам същината на т.нар. „Индустрия 4.0“, като използвам следната аналогия:
Вгледайте се в личния си живот. Вижте начина, по който търсим информация в интернет пространството, как купуваме продукти или услуги, как общуваме. Навиците ни се променят и продължават да се променят с много бързи темпове. Всичко е онлайн, свързано и актуализирано. Скоростта и количеството на данните, които се обменят, са огромни. 

Ситуацията в професионалния свят не е по-различна. Там също тече процес на пълна промяна и за да остане бизнесът конкурентноспособен, той трябва да е гъвкав, да предлага конкурентна цена и високо качество, като същевременно е достатъчно оптимизиран. Ако се питате как се постига подобна цел, то…

Отговорът е ДИГИТАЛИЗАЦИЯ.

Много компании от Централна и Източна Европа губят време и пари в неефективни процеси и дейности. Например: нецифровизиран дизайн, обмен на съобщения и актуализации по електронна поща, отпечатване и ръчно разпределение на 2D чертежи за производството, промените, по които не се виждат навреме от всички участници в проекта, и т.н. 

Благодарение на дигитализацията всичко може да се тества преди да се приложи на практика. Така си спестявате например инвестиции в инструменти или машини, които могат да се окажат непрактични за Вас. Имате също достъп до платформа, на която да тествате всяка възможна промяна. Чрез нея коригирате и грешките, които биха Ви причинили загуби. Резултатът е, че процесите се случват по-бързо, ставате по-гъвкави към промените, качеството на продукта се повишава, а бизнесът Ви е по-ефективен. 

Производствените компании могат да дигитализират цялата си производствена линия в по-дългосрочен план. Ползите са, че ако някъде има промяна, всеки по веригата ще разбере за нея своевременно. Така се намалява шансът за възникване на грешки. От продуктовия дизайн, през симулациите и планирането на производството, чак до процеса на реално производство – всичко е свързано. Данните от производството могат да се анализират постоянно, а корекциите се извършват своевременно. 

2. Каква роля играят продуктите на Siemens PLM в Индустрията 4.0? 

Siemens предлага абсолютно всички инструменти, от които се нуждаете, за да стане фирмата Ви част от Индустрия 4.0. Интегрираните решения могат да се използват за механичен и микроелектронен дизайн, симулации и тестове, производствено инженерство, анализ на жизнен цикъл и друг вид данни. Подобрение в производството може да се постигне чрез по-добро управление на качеството, планиране и изготвяне на графици и т.н. Освен това Siemens има капацитета да поеме автоматизацията на цяла фабрика, включително записването и анализа на производствените данни. Единствено ние в този бранш предлагаме толкова комплексно портфолио.

3. Искаме да сме част от Индустрия 4.0, но ни е нужна насока. Откъде се започва процесът по дигитализация? 

Първата стъпка, която да предприемете, е да направите анализ на текущото си състояние. Не се притеснявайте да потърсите помощ в тази насока. Консултирайте се с експерт. Изяснете си къде се намирате сега, пред какви предизвикателства се изправяте ежедневно в своята работа, кои са дейностите, за които губите най-много от времето си, какво е нужно да подобрите, къде искате да бъдете след определен период (1, 3 или 5 години например). Отговорите на тези въпроси ще Ви помогнат да решите откъде да тръгнете, какво да дигитализирате най-напред и какво в последствие. Най-добре е да се консултирате с колегите ни от Солтех, официалния представител на Siemens PLM за България. Те ще Ви насочат по какъв път да поемете, за да изградите своето по-дигитализирано бъдеще. 

4. Как софтуерът NX 12 подобрява производствения процес? 

По много начини. Зависи от вида производство и нуждите на съответната компания. 

Ако говорим за CAD функционалността например, основното предимство е, че производителите вече могат автоматично и точно да определят производствените си разходи. Това се прави чрез новите интегрирани подобрения в продуктите на Siemens PLM Software. Дигитализираният процес, от направата на 3D модела до подробната оценка на разходите, улеснява работата комплексно. Отнема също така по-малко време и дава по-точни резултати. Ако производствените фирми интегрират софтуера на Siemens PLM в своята работа, ще придобият уникално предимство в тази силно конкурентна индустрия.

 NX 12 е напълно автоматизиран софтуер, но въпреки това позволява голяма гъвкавост на процесите. Той анализира триизмерния модел и автоматично разпознава характеристиките на летите, щамповани или друг вид части. Това също спомага за по-точна оценка на предвидените разходи.
От производствена гледна точка ключова роля играе също възможността за 3D принтиране. Новостите в NX 12 направиха производство на триизмерно принтирани части по-лесно от всякога, като същевременно се гарантира тяхното високо качество. Процесът се проследява изключително лесно, защото през софтуера тече постоянен поток на данни. Системата има възможността също така да изчислява много точно цената на произвеждания продукт. Това се прави, като се прехвърлят пълният набор от разпознати функции заедно с техните параметри директно в т.нар. Teamcenter, интегриран софтуер за управление на жизнения цикъл на продукта. След като се предостави допълнителна информация за типа материал и машините, системата прави съответните изчисления. Това дава възможност на производителите да посочат адекватна цена на своя продукт, а впоследствие да спечелят повече поръчки и да увеличат приходите си. 

5. Защо е важно да се работи с партньор на Siemens PLM по време на интегрирането на Вашите продукти? 

Едно е просто да си купите лиценз за софтуер. Разбира се, че взимаме под внимание ценовия фактор, но трябва да се има предвид и как следпродажбените услуги ще повлияят на ефективността на този софтуер. Тук говорим чисто и просто за по-високо ниво на услугата. Когато работите с партньор на Siemens PLM, имате доверен помощник до себе си. Предлагаме Ви обучения, дефинирано време за реакция при решаване на проблеми, персонализиране на постпроцесори, непрекъсната поддръжка и т.н. В следствие на това се покачва ефективността и на самото производство. Тези услуги се предоставят единствено от лицензираните партньорите на Siemens PLM. Ние обучаваме тях, а те – Вас. Така гарантираме високото качество на своите продукти. 

Партньорът ни за България, Солтех ЕООД, предлага професионално обслужване за всички софтуерни продукти. Обърнете се към тях за повече информация или допълнителни въпроси.

Още новини
Hoffmann Group: Свредлото Garant Mastersteel Feed вече е още по-дълго Фабрика 4.0®: Примери от практиката: Запознай се с твоя нов колега – коботът