Universal Robots: Бъдещето е в колаборацията между хора и роботи за по-ефективни производствени процеси
08 ное, 2017

Universal Robots: Бъдещето е в колаборацията между хора и роботи за по-ефективни производствени процеси

Интервю с Жан Филипон, Солтех

 

Каква е ролята на автоматизацията в Индустрия 4.0?

Много важна роля при оптимизацията на разходите във всяко средно и голямо предприятие играе повишаването на ефективността на работата. 80% от процесите във всяко производство са рутинни и елементарни в своята същност. Точно такива процеси съвсем спокойно могат да бъдат подложени на автоматизация и прехвърлени на един робот, защото той не се храни, не спи, не се оплаква и най-важното – не греши. Да, зная какво си мислите в момента – а какво ще стане с работниците? Автоматизацията в Индустрия 4.0, автоматизацията с колаборативни роботи („коботи“) не цели да изолира човешкия труд. „Коботът“ освобождава време на служителите да се фокусират в по-креативна и аналитична дейност, от която производството да се развива с по-бързи темпове.

Какво представляват „коботите“, с какво те промениха пазара на индустриалната автоматизация и има ли наистина иновация в продуктите на Universal Robots?

Думата "кобот" е съчетание между „колаборативен“ и "робот". С това определение се слага началото на ново поколение умни машини, които работят рамо до рамо с хората. Колаборативните роботи са подходящи за всеки тип производство, но най-силен през следващите пет години се очаква да бъде пазарът на колаборативни роботи в автомобилната индустрия. По данни той ще расте с 43% годишно.

Ние от Солтех сме ексклузивни представители на колаборативните роботи на датската фирма Universal Robots, които се отличават с 5 много силни предимства пред обикновените индустриални роботи:

  1. Оптимизация на разходите и бърз ROI

Много важна роля при оптимизацията на разходите, във всяко средно и голямо производство, играе повишаването на ефективността на работата. Голяма част от процесите във всяко производство са рутинни и елементарни в своята същност. Точно такива процеси съвсем спокойно могат да бъдат делегирани на един кобот. Операционната работа, която налага повече инженерна мисъл и отговорност, остава, разбира се, в ръцете на хората. Това разпределение на задължения гарантира максимум свършена работа в малък бюджет. Да, инвестицията в един или повече коботи не е малка, но забележете, че в зависимост от естеството на работа, размера и функционалността на кобота, той ще Ви възвърне инвестицията още на втората година след имплементирането му. Едно такова решение би намалило разходите в дългосрочен план драстично.

  1. Безопасност

Коботите са създадени за съвместна работа с хората. Ето защо мерките за сигурност при колаборативните роботи са далеч по-драстични отколкото тези в една роботизирана верига, където взаимовръзката между машините и хората е почти нулева. Тук говорим за изключително детайлни процеси на защита, сертифицирани през февруари 2016-та с ISO/TS 15066:2016.

  1. Гъвкавост

Колаборативните роботи – за разлика от големите роботизирани конструкции, които често са фиксирани само и единствено в една позиция в производственото Ви хале – могат да бъдат преместени навсякъде и да бъдат използвани в повече от един производствен процес. Компании, които не залагат на масовото производство, а напротив – произвеждат различни по големина и приложение продукти, могат много да спечелят от внедряването на тези роботи заради възможността от лесна релокация и реконфигурация в зависимост от конкретните нужди.

  1. Лесно управление

Колаборативните роботи са създадени, освен да бъдат гъвкави и ефективни, да бъдат и лесни за управление. За разлика от други сложни автоматизирани системи, коботите могат да бъдат управлявани и преконфигурирани от почти всеки Ваш служител. Не се изискват особени знания и техническо обучение, за да имаме успешна съвместна работа между човек и кобот.

  1. Фокус върху израстване на служителя

Когато оставите коботът да извършва монотонната, често тежка и неприятна работа, Вашите екипи най-сетне ще успеят да концентрират интелектуален ресурс в разрешаване на казуси и предизвикателства от по-сложен характер с по-висока стойност за Вас и успеха на Вашата фирма. С други думи – с коботите Вие може да освободите  служители от ежедневната физическа работа, което ще доведе до значително повишаване мотивацията и ефективността в екипите Ви.

Колко продукта има в портфолиото на Universal Robots и по какво се различават?

Портфолиото на UR се състои от три продукта: UR3, UR5 и UR10 – назовани според съответния си капацитет на товар в килограми. И трите роботизирани ръце имат еднакви функции, но се различават по размер, капацитет на товара и обхват на действие. По-важното е, че благодарение на своята мултифункционалност, колаборативните роботи на UR могат да автоматизират на практика всеки процес във Вашето производство: от сглобяване до боядисване, от завинтване до етикетиране, от опаковане до лакиране, от леене под налягане до заваряване и каквато друга обработка Ви дойде на ум. Ето защо препоръчваме при интерес първо да се срещнете със специалистите на Солтех, които ще идентифицират възможностите за автоматизация във Вашето производство и ще  помогнат да изберете най-правилния робот или роботизирана система, които наистина ще оптимизират процесите и разходите Ви.

Освен самия производствен процес, какви други процеси в една Фабрика 4.0® могат да бъдат автоматизирани?

Често при разговор с наши клиенти чуваме, че едно от най-големите предизвикателства за тях е да повишат ефективността на логистиката на части и материали през всички сектори и отдели в производството. Тъй като инфраструктурата на всяка фабрика е различна и трудно се маневрира и реорганизира, решението трябваше да е лесно, ефективно и да не предизвика големи сътресения в сегашната конфигурация на машини, складове и помещения.

Затова и ние потърсихме решение на този казус на световния пазар и компанията, която спечели доверието ни беше Mobile Industrial Robots (MiR).

Един мобилен робот поема работата на поне трима служители, които преди това по цял ден са пренасяли части през фабриката. Освен пренасочването на човешкия труд, има и други логистични проблеми, които намират своето решение благодарение на мобилните роботи.

Когато хора трябва да транспортират собственоръчно, тогава се получават доста „задръствания“ в складовете с части, защото няколко служители искат в един момент да вземат части.

Освен това винаги е било предизвикателство да се контролира колко души в даден момент са в склада да взимат части и колко са навън, и доставят, и разбира се, за какво време се случва целият този процес. При наличието на MiR служителите просто товарят самия робот и се грижат за наличността на всички елементи в склада.

Мобилните роботи са програмирани бързо и лесно, без нуждата от предварително обучен специалист да извършва „автобусни маршрути“ от склада към всеки един отдел на производството. Служителите просто товарят и разтоварват елементи от товарните кошове на роботите, използвайки магнитни идентификационни етикети, специфични за всеки отдел. Роботите се предвижват до всяко предварително зададено място за разтоварване, като служителят може да паузира робота докато го разтовари и натовари вече готовите части, след което роботът продължава маршрута си. Когато се върне в склада, роботът самостоятелно се скачва със своята докинг станция, от която се зарежда. Така той винаги е на разположение 24/7 и готов за работа.

Солтех стана официално ексклузивен представител за България на мобилните роботи MiR през септември 2017 и вече успяхме да интегрираме два MiR системи в две български производства. Нямаме търпение да оптимизираме и автоматизираме процесите и във Вашата Фабрика 4.0®.

Още новини
Солтех взе участие в "Годишен бизнес форум: Индустрия 4.0" MiR: Magna-Power е по-конкурентноспособна на глобалния пазар след внедряване на MiR