Логистика и автоматизация на склада: Как мобилните роботи подобряват ефективността на веригата на доставки и решават проблемите с работната ръка
05 яну, 2023

Логистика и автоматизация на склада: Как мобилните роботи подобряват ефективността на веригата на доставки и решават проблемите с работната ръка

Тъй като потребителите все по-често се обръщат към електронната търговия за всичко - от електроника през хранителни стоки до дрехи и дори мебели, предизвикателствата пред външните логистичните компании и пред работниците в техните складове продължават да се увеличават, тъй като те трябва да обработват и изпращат тези поръчки възможно най-бързо.

Като добавим и ограниченото пространство и съществуващия недостиг на работна ръка по цялата верига на доставки, не е чудно, че логистичните центрове и складове се автоматизират с рекордни темпове, като водещи са автономните мобилни роботи (AMR). Тъй като през следващите пет години се очакват 30 000 нови склада, търсенето на този вид роботи за транспортиране на палети, колички и дори отделни кутии в тези съоръжения ще нарасне значително.

Повтарящите се задачи като превозването на дълги разстояния обикновено изискват вилични кари и повдигачи с човешки персонал, но с автономните мобилни роботи, които могат да взимат, транспортират и доставят палети с полезен товар до 1350 кг като MiR1350, складовете могат да преразпределят човешкия труд и да видят бърза възвръщаемост на инвестициите в процеса. С помощта на сензори и 3D камери мобилните роботи са и безопасна алтернатива на пилотираните вилични колички, при които човешките грешки водят до 100 000 леки и сериозни наранявания годишно (данни: Occupational Safety & Health Administration).

"С нашите мобилни роботи няма нужда да добавяме шофьор на виличен товарач, който да губи време в обикаляне на обекта, когато може да извършва задачи с по-висока добавена стойност, които са по-трудни за автоматизиране, като например поддръжката на стелажите в коридорите", казва Ян - глобален акаунт директор на Mobile Industrial Robots (MiR).

 Мобилният робот MiR Hook 250 TM, оборудван с кука за теглене на транспалетни колички се радва на голямо внимание от страна на изнесените (външни) логистични компании, тъй като много клиенти на складове имат съществуващи ремаркета, които трябва да бъдат премествани в обекта/склада/дистрибуционния център. С MiR Hook 250 TM единственото нещо, което трябва да се направи, когато се влезе в склада, е да се настрои QR код и етикет към ремаркето. MiR250 може просто да се закачи за количката с помощта на вградената система от куки. След това роботът MiR250 може да започне да се движи като тегли количката след себе си. Това се оказва изключително полезно за много външни логистични компании.


Защо логистичните компании избират MiR

Роботите на MiR маневрират безопасно около всякакви препятствия, включително човешки служители и други роботи, и ако човек излезе точно пред тях, те спират. С помощта на усъвършенствана технология и сложен софтуер роботът може да се движи автономно и да избере най-ефективния маршрут до местоназначението си. AMR увеличават пропускателната способност с по-ефективни настройки на процеса, като същевременно намаляват изискванията за пространство, тъй като са необходими по-малко статични конвейери, ако има такива. Ефективността и гъвкавостта на мобилните роботи на MiR ги правят особено полезни за силно натоварената индустрия на външни логистични компании, като помагат да се осигури оптимизиран и бърз работен процес. AMR елиминират човешките грешки и намаляват необходимостта от толкова много проверки на инвентара, което означава, че доставчиците могат да отчетат по-кратки работни процеси.


Научените уроци разширяват приложенията и подобряват офертите

Фокусирайки се върху пазара на външните логистични компании, Ян и екипът му използват наученото от един клиент, за да помогнат на други, включително кои видове приложения имат най-голяма полза от даден робот. Например, те научиха, че някои клиенти изискват по-голям полезен товар и по-здрави роботи, в резултат на което MiR създаде MiR600 и MiR1350 за повдигане на по-тежки палети за хоризонтален транспорт и шофиране на дълги разстояния. Логистичните компании също така внедряват мобилните роботи, като MiR Hook 250 TM, за приложения като входящ буфер до складова зона или от складова зона до изходящ буфер.


Как изглежда бъдещето на автоматизацията в света?

Далеч от ранните си дни на фабричните производствени линии, автоматизацията е навлязла в организациите и е намерила място в работата на всички отдели, а в бъдеще това няма да се промени. В комбинация с роботиката и изкуствения интелект автоматизацията се справя днес и ще се справя през следващите години с рутинните задачи, за които хората предпочитат да не отделят време, с работата, която е опасна или скучна.

 За най-добри резултати трябва да продължим да създаваме стратегии за автоматизация, които помагат на екипите да се съсредоточат върху най-важната си работа. Изберете инструменти за автоматизация от Солтех, които освобождават време, свързват цялостния Ви технологичен процес и повишават производителността.


Свържете се с екипа на Солтех тук.

Още новини
Безплатна електронна книга от Солтех 6 индустрии, които могат да извлекат значителни ползи от роботизираното палетизиране