SaaS, дигиталната трансформация и възможността да разширите спектъра на своите възможности
06 юли, 2023

SaaS, дигиталната трансформация и възможността да разширите спектъра на своите възможности

Пандемията Covid-19 повлия на световната индустрия по редица важни начини. Един от основните ефекти беше начинът, по който тя създаде работни процеси, насърчаващи безопасността, сигурността и гъвкавостта при отдалечен достъп на служителите. Преустановяването на дейността принуди ръководителите на компаниите да търсят решения за дигитална трансформация, за да защитят и адаптират бизнеса си. Софтуерът като услуга (SaaS) е едно от тези нови решения, които осигуряват на предприятията значително конкурентно предимство сред хаоса на променящата се глобална икономика.

Софтуерът като услуга (SaaS) заедно с решенията, базирани на облачни технологии, водят до демократизиране на иновациите по целия свят и в различните индустрии. Идеята за модела не е нова. От години компаниите продават софтуер на абонаментен принцип. Това позволява на клиентите да плащат само за услугите, които използват. SaaS намалява или елиминира разходите за първоначално закупуване, инсталиране и поддръжка на софтуер. SaaS може значително да намали ИТ бюджета на компанията с абонаментен план, който отговаря на настоящите и бъдещите нужди на организацията с гъвкавост, мащабируемост и сигурност. Това включва използването на SaaS за изграждане на мобилни и уеб приложения чрез облака, което е много привлекателно за ИТ мениджърите, тъй като елиминира скъпото оборудване и текущите разходи за поддръжка, обикновено свързани със софтуера на настолни компютри.

Предложенията SaaS могат да бъдат хоствани в облака 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата чрез организацията, независим доставчик на софтуер (ISV) или доставчик на облак от трета страна, като AWS (Amazon Web Services), Microsoft или Google. По този начин отдалечената свързаност и управлението на SaaS осигурява едновременно удобство и лекота на използване, които могат да се ползват от ИТ отдела на компанията, служителите, доставчиците и клиентите.

Основните предимства на SaaS включват:

  • Ниски разходи за внедряване:

Продуктите SaaS се намират на сървър в облака, което елиминира разходите за инсталиране или обновяване на хардуера. Няма нужда от локални специализирани сървъри, виртуални частни мрежи (VPN), защитни стени, системи за съхранение и възстановяване след авария или системи за архивиране на мрежата. Общата цена на притежание и финансовите рискове се намаляват с облачните услуги.

  • Сигурност:

Разработчиците на облачни технологии непрекъснато предприемат мерки за сигурност, за да защитят данните в облака, тъй като сигурността е от решаващо значение и засяга най-вече ИТ мениджмънта и ръководителите на компаниите. За защита на услугите SaaS се използват методи за сигурност, като например удостоверяване в няколко стъпки.

  • Мащабируемост:

Служителите използват своя уеб браузър, за да инициират приложенията SaaS за бързо внедряване и автоматични актуализации на софтуера в сравнение с традиционните методи (часове и дни), необходими за инсталиране.


  •  Лесна интеграция:

Инсталирането на SaaS изисква само регистрация и изтегляне на приложенията чрез уеб браузър за бърза и лесна интеграция.

  • Достъпност и екипно сътрудничество:

Достъпът до SaaS с постоянни актуализации на софтуера позволява на екипите да си сътрудничат едновременно с общото използване на файловете с данни. Microsoft Office 365 е пример за SaaS, при който потребителите могат да синхронизират споделените си файлове с лекота от всяко устройство, независимо дали е лаптоп или мобилен телефон. Актуализациите на софтуера са автоматично достъпни за всички потребители за ефективно екипно сътрудничество по проекти.

  • Надеждност чрез облака:

SaaS автоматично съхранява данни чрез облака, като защитава информацията в сървърите, разположени в различни географски райони. В случай на извънредни ситуации може да се осъществи достъп до резервните сървъри, за да се извлекат съхранените данни, като по този начин SaaS е надеждно решение за компанията и нейните клиенти.

За C-suite мениджърите и ИТ отделите SaaS може да помогне на бизнес лидерите да разработят стратегия "първо в облака", която ще оптимизира производителността, ресурсите, операциите и крайната рентабилност. Предимствата на гъвкавостта, достъпността и мащабируемостта на SaaS са ключови за трансформирането на бизнеса днес.

Всеки ден виждаме примери за това как стартиращи фирми до глобални предприятия преминават към облачни технологии. Няма съмнение, че изчисленията в облак и добре изпълнената SaaS стратегия са от решаващо значение за успешната дигитална трансформация. Важно е да се осъзнае, че дигиталната трансформация може да се прояви по няколко различни начина. Тя може да бъде въвеждане на нови процеси или методологии. Нови начини за решаване на често срещани проблеми. Автоматизация в производствата. Справяне с предизвикателствата на устойчивото развитие. Разбира се, дигитализираната работна среда означава нови и по-ефективни начини за изграждане или производство в индустрията. Дигиталната трансформация в облака позволява на екипите достъп без ограничения, потребителите могат свободно да персонализират и да мащабират операциите си.
Това е начинът, по който компаниите ще се научат да преуспяват във вълнуващите времена, които предстоят.

Вече можете да се възползвате от разнообразни SaaS пакети от инженерен софтуер, които Siemens Digital Industries Software предлага на своите клиенти. Те предоставят гъвкави възможности на всеки мениджър да намери най-подходящото решение за нуждите на неговото предприятие.

Свържете се с търговските представители на Солтех за повече информация на телефон: +359 32 500 425 или по имейл: sales@soltec.bgОще новини
Tech Talk: Robo Edition 2023 – едно събитие за индустриална роботизация в Пловдив, което прикова вниманието на предприемачи, експерти, инженери и мениджъри ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ROEQ – нашият нов партньор!