Siemens PLM: Топ 12 функции в NX 12
17 яну, 2018

Siemens PLM: Топ 12 функции в NX 12

NX 12 предлага над 350 подобрения и нови възможности! Тези нови функции ще Ви помогнат да преминете границите на възможното и да разгърнете потенциала си в сферата на иновациите и продуктовата разработка.

Ако сте пропуснали новината за представянето на NX 12, то сега е моментът да наваксате и да се запознаете с новостите в платформата за дизайн от следващо поколение. 

Тази публикация е писана за Вас. Няма значение дали използвате NX още от времето, когато се наричаше Unigraphics, или тепърва се запознавате с вариантите за компютърно проектиране. Ако се вълнувате от възможностите за по-бърз монтаж или анотация на моделите, продължавайте да четете. Съставихме списък с най-полезните функции в NX 12, за да Ви запознаем още по-отблизо с най-добрата версия на софтуера до момента!

Списъкът се базира на информация, която е събирана от различни източници: обратна връзка с клиентите, отзиви от бета тестовете, както и мнения на екипите за маркетинг, разработка и управление на продукти на NX. Всички сме много горди с постигнатото в най-новата версия на софтуера. Надяваме, че ще Ви хареса да работите с NX 12 поне толкова, колкото ни допадна и на нас! Забележка: Този списък няма определена последователност.

1. Разделяне на дисплея на части – Работата с два или повече монитора едновременно е позната и широко приложима, но въпросът е дали е удобна? Новата визия на NX 12 е базирана на tab концепцията, която позволява отварянето на много прозорци на един дисплей, като същевременно запазва удобството на големия екран. Този начин на работа е по-удобен в сравнение с работата с два монитора едновременно, защото превключването между различни приложения и детайли е по-удобно и по-бързо. Можете да сравнявате различни части и дори да извършите анализ за въздействие на промените. Възможността за разделянето на дисплея на части е сред най-любимите удобства на клиентите ни, които използват софтуер NX. Гарантираме, че и вие ще го ползвате с удоволствие без значение дали имате или нямате опит с компютърното проектиране.

2. Подобрено зареждане на моделите - NX 12 осигурява значително подобрение в работата по сглобяването. Разширените ъпдейти при начина на работа на сглобките се зареждат по-бързо от всякога и използват по-малко памет. Това спестява не само време, но и улеснява работата с големи монтажни възли. Намаленият разход на памет пък означава, че можете да зареждате по-големи модели видимо по-бързо. Освен това по време на процеса на зареждане се показва геометрията на монтажа, за да Ви даде по-добра представа за това, с което работите. 

3. Решетъчни структури – Поради непрекъснатия стремеж на компаниите да останат конкурентоспособни, все по-леките части се превърнаха в съществена част от разработката на нови продуктите. Ето защо NX 12 разполага с командата Lattice, благодарение на която е изключително лесно да конструирате олекотени структури. Можете да запълнете обема с решетки, които са изобразени като фасети. Този начин на работа не само намалява разхода на материалите и смъква производствените разходи, но и запазва структурната цялост на оригиналния дизайн. 

4. Анимирано проектиране – Това е изцяло нов инструмент, който още повече улеснява работата с NX С негова помощ можете да анимирате почти всичко - от скици до отделни части, монтажни детайли и импортирани данни. Използва се изключително лесно: отбележете подвижните и неподвижни обекти, идентифицирайте свързващите елементи, разклонители и двигатели; аранжирайте движенията в структурата на времевата линия и натиснете бутона „play“! Функцията за автоматично откриване на сблъсък помага своевременно да се открият потенциални кинеметрични грешки без необходимостта от създаване на физически и скъпоструващ прототип. Можете да идентифицирате и поправите проблема веднага, след които просто да пуснете анимацията отново. Това Ви дава възможност бързо да извършвате многократни повторения на своя проект, докато не го усъвършенствате до желаното ниво. 

5. P&ID Designer – Това е 2D инструмент за диаграми, който е предназначен за диагностика на тръбопроводи и инструменти. Той Ви помага да създавате функционални или логически дизайни на тръбопроводни и измервателни системи. Лесен е за употреба, с възможност за бързо редактиране, преместване на обектите в стил drag-and-drop, както и автоматично поставяне на дюзи и проводници. Този начин за създаване на диаграми Ви печели допълнително свободно време, което да използвате, за да се фокусирате върху иновациите в продукта, който разработвате. Библиотеките, които са споделени между 3D модела и диаграмата, пък позволяват да се провери качеството на проекта. Тази интеграция също така гарантира, че точните компоненти и оборудване се използват не само в подробната фаза на проектиране, но и в производството. Чрез P&ID Designer можете лесно да създавате 3D маршрутизиране от потвърден дизайн. 

6. Интеграция между Mentor Graphics Capital Harness и Xpedition - NX 12 Ви дава достъп до единствената истинска мултидисциплинарна платформа на пазара днес. Тя е възможна благодарение на тясното интегриране между софтуерите на Xpedition и наскоро придобитите Mentor Graphics Capital Harness. NX обединява електрически, механични и контролни системи, които насърчават съвместната работа и споделянето на знания между проектантските екипи от различни отдели. Чрез т.нар. кръстосано сондиране - свързване на електрическите схеми и триизмерния модел – проектантите на електрическите мрежи например могат да работят в тясно сътрудничество с експертите от друг отдел, за да предотвратят скъпоструващите и времеемки грешки. 

7. ELMA – Това е самостоятелен, лек и лесен за употреба инструмент за визуализация, който подобрява съвместната работа между ECAD и MCAD по време на различните етапи от проектирането - преглед и ревюта, повторения, проверка и др. С ELMA можете за няколко секунди да установите несъответствия между дизайнерските файлове на ECAD и MCAD. Просто заредите файловете със схемите на ECAD и всичко необходимо заедно с NX JT файловете. ELMA ги свързва помежду си и позволява кръстосано сондиране на компоненти, първични пинове и следи. NX 12 осигурява уникална връзка с ELMA, която разрешава пълен MCAD анализ. 

8. Маршрутизиране – NX 12 притежава значителни подобрения в областта на електрическото и механично маршрутизиране. Приложението е още по-лесно за употреба, а достъпът до необходимата Ви информация е на „един клик разстояние“. Като използвате Refresh Stock Definition например, можете да създавате таблици, в които да актуализирате запасите си от основни части и да следите техните наличности. Други от подобренията пък Ви осигуряват повече контрол върху допирателната способност чрез т.нар. spline paths, спомагат съвместимостта между автоматичните изисквания и Ви предоставят възможност да създавате смесени запаси, отговарящи на стандартни, предварително конфигурирани радиуси. 

9. Mechatronics Concept Designer (MCD) - MCD улеснява сътрудничеството между инженерните екипи още повече. Чрез Mechatronics Collaboration Structure получавате автоматизирано инженерство за всички проекти, създадени с NX, независимо от това коя версия на NX използвате. Освен това операциите в MCD вече се контролират от същия таймлайн интерфейс като останалата част от NX, която поддържа групиране и логически опции. Физиката, която използвате за дефиниране на металорежещи машини и обработка на материали в MCD, е подобрена, а допълнителните нови възможности Ви улесняват при моделиране и симулиране на дизайна. 

10. Mesh Editing Environment – С новия NX 12 имате достъп до специализирана среда за целите на т.нар. mesh editing. Тя включва висококачествен анализ на данни, както и нови инструменти за mesh editing. Последните Ви позволяват да създавате преходи, отмествания, да сливате или разделяте лица, както и подобрения в потребителския интерфейс, които улесняват селекцията и интеракцията с mesh данните. Комбинацията на различни видове mesh данни в една единствена среда дава възможност лесно да се избегнат бавни и скъпоструващи преводи. Много по-лесно да подготвите моделите си за триизмерно принтиране, направа на шаблони или други действия надолу по веригата. 

11. Използване надолу по веригата на конвергентни тела и други конвергентни подобрения в моделирането – Вгледайте се в напредъка, който се отбелязва в продуктовите разработки, независимо дали говорим за генеративен дизайн, 3D принтиране или техники в обратното инженерство. Кое е общото, което забелязвате помежду им? Те разчитат на информацията от широкообхватни или mesh данни. Това винаги е създавало проблеми преди NX да представи своя Convergent Modeling – иновативна технология, която позволява да работите директно с фасетна геометрия. NX 12 сега Ви дава възможност да извършвате компютърно-инженерингов (CAE) анализ директно върху фасетни тела, така че да преминете направо от сканиране към анализ, без нужда от превод. Надолу по веригата ще откриете и добавени възможности за използване на конвергентни тела в продуктовите разработки. Можете да избирате фасети по различни признаци, да обединявате и разделяте компоненти, да анализирате и поправяте форми и т.н. Всичко това улеснява работата при редактиране, за да получите желаните резултати много по-бързо. Целият процес по моделиране е усъвършенстван и ще забележите съществени подобрения. 

12. Feature2Cost - В NX 12 ще откриете възможност за преизчисляване на производствените разходи, посредством която да намалите стойността на използваните пластмасови и щамповани части. Като идентифицирате ключови геометрични параметри и данни и изпратите тази информация към нашия Teamcenter Product Cost Management, ще получите необходимата информация за това кои от използваните части са най-рентабилни и кои могат да се окажат неизгодни за производството. Това Ви дава достъп до важна информация, така че да можете да вземете своевременни решения за продуктовото проектиране и производство.

 Е, кое е от описаните приложения в NX 12 Ви допада най-много?

Още новини
Siemens PLM: Защо топ производители се насочват към 3D принтирането? Hoffmann Group: Световна прeмиера на нова твърдосплавна цилиндрична фреза Garant по време на EMO 2017