Universal Robots: Индустриалните роботи срещу колаборативни роботи
23 ное, 2017

Universal Robots: Индустриалните роботи срещу колаборативни роботи

Когато производствените мениджъри избират решения за автоматизация на работния процес в производството, те трябва да са напълно наясно от какво имат нужда, за да изберат най-правилния тип робот, който наистина ще оптимизира дейността, а няма да създава допълнителни проблеми. Днес пазарът за автоматизация познава два вида роботи – индустриални роботи и колаборативни роботи. Големите индустриални роботи, използвани в автомобилостроенето, са много по-различни по функции и приложения от по-малките колаборативни роботи („коботи“). Освен във външния вид, при тези два типа роботи съществуват ключови различия в капацитета, условията за безопасност и начина на програмиране. Именно тези показатели са важни, когато се стремим да вземем информирано решение какъв тип робот ще е най-полезeн за производството ни.

Ключови разлики между индустралните роботи и “коботите“

Най-значителната разлика между индустриалните роботи и „коботите“ е, че докато „коботите“ работят рамо до рамо с хората, индустриалните роботи са създадени, за да заменят изцяло човешкия труд. „Коботът“ само помага на служителите със задачи, които са опасни, тежки или досадни, създавайки много по-спокойна работна среда, където работниците и инженерите да фокусират вниманието си върху по-креативна и аналитична дейност, без да се притесняват за работното си място или да се страхуват от трудова злополука. Индустриалните роботи се използват в по-тежката промишленост и те целят да минимализират човешкия фактор и човешкото присъствие в определен производствен процес.

В допълнение на добрата колаборация с хора, „коботите“ са доста по-лесни за програмиране от индустриалните роботи, защото са в състояние „да се учат“ в хода на работа. Обикновен работник, без инженерни познания и без специално обучение, може да програмира UR роботите в рамките на няколко часа. Още по-лесно е препрограмирането на движенията на „кобота“. Човекът трябва само да хване роботизираната ръка и да започне да я движи в желаната посока. Машината „запомня“ тези нови движения и започва да ги повтаря. Всички сме наясно, че програмирането или препрограмирането на индустриален робот е в пъти по-сложно, със сигурност изисква наличието на предварително обучен инженер, който може да напише новия код.

Неоспорим факт е, че индустриалните роботи мога да поемат по-голям товар, но за сметка на това техните габарити изискват те да бъдат инсталирани на определени места, заемат голямо пространство и често изискват периметърът около тях да бъде обезопасен с огради и клетки. За разлика от тях „коботите“ на UR се отличават с много гъвкави размери, които позволяват техния лесен монтаж и демонтаж. Последното, както и свойството им лесно да променят апликацията си ги прави мултифункционални и много полезни във всяко производство. Важно е да добавим, че колаборативните роботи нямат нужда от допълнителни мерки за безопасност, което намаля разхода за автоматизация.

Погрешни схващания за автоматизацията в индустриалните производства

Да, все още има много какво да се направи в посока осигуряване пълна безопасност на хората, подобряване ефикасността на работа и намаляване на разходите, но работейки по тези теми, ние често срещаме грешни възприятия у нашите клиенти, за това как най-добре да приложат автоматизирани решения в тяхното производство.

Например, някои потенциални купувачи очакват „коботите“ да заместят изцяло нискоквалифицираната работна ръка или пък да могат да поемат операциите с тежки и големи части, които по-прилягат на индустриалните роботи. Както споделих преди малко – „коботите“ са създадени, за да работят заедно с хората при минимални мерки за безопасност, които няма да изискват от Вас да преустроите цялата фабрика наново.

Не приемайте възможностите на „коботите“ като перфектна опция за бързо орязване на разходите за работна ръка. Тези уникални машини работят най-добре, когато са инсталирани по правилен начин и за правилните апликации.

Друга сфера, в която ние виждаме известно объркване е, когато представяме опциите за персонализиране и разходите за програмиране и системата. Както „коботите“, така и индустриалните роботи могат да бъдат настроени персонално за нуждите на Вашето производство. Но точно заради разликите в големината и начина на управление, не може да се очаква, че трудно преместимия и изискващ специални инженерни умения индустриален робот, ще има същите разходи за поддръжка, както един „кобот“, който лесно се мести и същевременно може да бъде програмиран и управляван от почти всеки човек. И в двата случая клиентът може да получи персонализирани решения, съобразени със структурата и нуждите на конкретното производство, но цялостното управление и поддръжка на двата типа роботи – индустриалните и „коботите“, е напълно различно и съответно във втория случай, много по-изгодно.

Ето защо препоръчваме при интерес първо да се срещнете със специалистите на Солтех, които ще идентифицират възможностите за автоматизация във Вашето производство и ще помогнат да изберете най-правилния робот или роботизирана система, които наистина ще оптимизират процесите и разходите Ви.

Още новини
MiR: Magna-Power е по-конкурентноспособна на глобалния пазар след внедряване на MiR Universal Robots: Как да започнем автоматизация с коботи