Universal Robots: Пет причини да използвате
11 яну, 2017

Universal Robots: Пет причини да използвате "Кобот" във Вашето призводство

Думата "кобот" е съчетание между „колаборативен“ и "робот". С това определение се слага началото на ново поколение умни машини, които работят рамо до рамо с хората. Колаборативните роботи са подходящи са всеки тип производство, но най-силен през следващите пет години се очаква да бъде пазарът на колаборативни роботи в автомобилната индустрия. По данни той ще расте с 43% годишно. 

Датският технологичен институт /ДТИ/, който се слави с дългогодишен опит във внедряването на различни новаторски технологии, в момента разработва и тества разнообразни технологични решения, които включват употребата на роботи в производството. Експертът по роботи към ДТИ - Сорен Петер Йохансен - ни дава пет доста значими причини за употребата на коботи в нашето производство: 

1. Оптимизация на разходите 

Много важна роля при оптимизацията на разходите, във всяко средно и голямо производство, играе повишаването на ефективността на работата. Според Йохансен, 80% от процесите във всяко производство са рутинни и елементарни в своята същност. Точно такива процеси съвсем спокойно могат да бъдат делегирани на един кобот. Останалите 20% операционна работа, която налага повече инженерна мисъл и отговорност, остава, разбира се, в ръцете на хората. Това разпределение на задължения гарантира максимум свършена работа в малък бюджет. Да, инвестицията в един или повече коботи не е малка, но забележете, че в зависимост от естеството на работа, размера и функционалността на кобота, той ще ви възвърне инвестицията още на втората година след имплементирането му. Едно такова решение би намалило разходите в дългосрочен план драстично. 

2. Безопасност

 Коботите са създадени за съвместна работа с хората. Ето защо мерките за сигурност при колаборативните роботи са далеч по-драстични отколкото тези в една роботизирана верига, където взаимовръзката между машините и хората е почти нулева. Тук говорим за изключително детайлни процеси на защита, сертифицирани през февруари 2016-та с ISO/TS 15066:2016. 

3. Гъвкавост 

Колаборативните роботи – за разлика от големите роботизирани конструкции, които често са фиксирани само и единствено в една позиция в производственото ви хале – могат да бъдат местени навсякъде и да бъдат използвани в повече от един производствен процес. Компании, които не залагат на масовото производство, а напротив – произвеждат различни по големина и приложение продукти, могат много да спечелят от внедряването на тези роботи заради възможността от лесна релокация и реконфигурация в зависимост от конкретните нужди. 

4. Лесно управление 

Колаборативните роботи са създадени, освен да бъдат гъвкави и ефективни, да бъдат и лесни за управление. За разлика от други сложни автоматизирани системи, коботите могат да бъдат управлявани и преконфигурирани от почти всеки ваш служител. Не се изискват особени знания и техническо обучение, за да имаме успешна съвместна работа между човек и кобот.

5. Фокус върху израстване на служителя

Когато оставите коботът да извършва монотонната, често тежка и неприятна работа, вашите екипи най-сетне ще успеят да концентрират интелектуален ресурс в разрешаване на казуси и предизвикателства от по-сложен характер с по-висока стойност за вас и успеха на вашата фирма. С други думи – с коботите вие може да освободите вашите служители от много от ежедневната физическа работа, което ще доведе до значително повишаване мотивацията и ефективността в екипите ви.

Още новини
Hoffmann Group: 3 продукта Garant с престижни отличия на немските награди за дизайн 2016