Hoffmann Group: Инструментална екипировка за Фабрика 4.0® – съчетание от иновативни продукти и консултантски решения
24 авг, 2017

Hoffmann Group: Инструментална екипировка за Фабрика 4.0® – съчетание от иновативни продукти и консултантски решения

Какъв смисъл влага Солтех в концепцията Фабрика 4.0®?

Фабрика 4.0®, освен официална търговска марка на Солтех ЕООД, е и наша кауза. Ние се стремим да помагаме при създаването на колкото се може повече умни фабрики в България, защото вярваме във философията на Индустрия 4.0. Фабриките, които инвестират във висококачествено оборудване и внедряват софтуери  сa тези, които подобряват работната среда, увеличават ефикасността и печалбата си няколко пъти. Технологиите са налице, сега остава всяка фирма да се възползва от тях. На първо време това означава - много от представителите на малкия и среден бизнес в България да получат лесен достъп до информация и да разберат всички практически ползи от инвестицията в тази посока.

Защо избрахте именно немската фирма Hoffmann Group като един от ключовите ви партньори в сферата на индустриалното оборудване и индустриалната екипировка?

Hoffmann Group е най-големият и комплексен доставчик в сферата на индустриалното оборудване и индустриалната екипировка в Европа. Компанията предлага технологични решения с над 70 000 инструмента, на които се доверяват над 135 000 фирми в целия свят.

Ако ми позволите да вмъкна една немска поговорка, хубавите неща са винаги три и толкова са причините, поради които решихме да работим с Hoffmann Group:

  1. Първокласни продукти

Премиум серията GARANT на Hoffmann Group се радва на безспорно метеоритни нива на растеж от първоначалното ѝ въвеждане през 1973 г. Над 25 000 продукта, обхващащи машинни и държачни технологии, измерващи инструменти, мелеща и сепарираща технология, ръчни инструменти, работни станции и складиращи съоръжения съставляват асортимента на бранда, който си има собствен екип за разработкa и лабораторни центрове.

Целите на марката GARANT са ясни: от гледна точка на експлоатационни качества, продуктите трябва да са по-добри от всичко, което се предлага на пазара.

В допълнение към физическите продукти, в семейството на GARANT се включва и широка гама от услуги, свързани с инструменталната екипировка под общата марка "Garant 360 ° tooling". Пакетът включва:

  • eTool за изтегляне на 2D/3D CAD/CAM данни за 500 000 инструмента
  • ToolScout (www.toolscout.com), която дава възможност за търсене на приложения за моно/модулни инструменти, както и за непосредствено сравнение на данни от рязане
  • ToolGrinding, който представлява услуга по пренаточване на инструменти, която възстановява инструментите и ги връща „като нови“, с напълно гарантиран ефект
  • Tool24, а именно решение за складовата дейност, което обхваща снабдяването, съхранението и предаването на инструменти; системата Tool24 е изцяло модулна система, което означава, че тя може да бъде разширена във всеки един момент; стабилно конструираните шкафове за инструменти, с до 90 чекмеджета, предлагат постоянен достъп, а интуитивният софтуер позволява изборът да се направи посредством скенер, търсене по ключова дума или номер на инструмента. Достъпът до Tool24 се осъществява посредством система с PIN код или парола, RFID (радиочестотна идентификация) достъп или пръстов отпечатък, а мрежовият интерфейс позволява свързването към мрежата на компанията и/или ERP системата.
  1. Силата на хората

В основата на успеха на Hoffmann Group, както и на Солтех, са най-вече хората. Новите служители по правило имат силен професионален опит в сферата на инструменталната екипировка, преди да се присъединят към компанията. Нещо, с което всички в Солтех се гордеем, е бързата реакция при обработка на запитване от клиент. Процесът по изпращане на оферта или предлагане на алтернативни решения при по-сложни казуси е светкавичен и това е възможно само благодарение на разнообразните профили на нашите специалисти и дългогодишния им опит.

  1. Онлайн и на хартия

Каталогът на Hoffman Group е в центъра на операциите на компанията и той съдържа изумително огромен и разнообразен избор от продукти – като започнем с високоскоростни стоманени свредла, твърди карбидни свредла, самонарезни болтове и конусни зенкери, през разширителни свредла, режещи ножове, метрологично оборудване, инструменти-държачи, ръчни инструменти и решения за вендинг на инструменти.

Някои клиенти просто се обаждат, за да купят нови бормашини, самонарезни елементи или режещи фрезови инструменти от рафтовете в склада, но други имат по-сложни производствени казуси, които трябва да разрешават. В това се състои и силата на Hoffmann Group, респективно силата на Солтех - компанията е доставчик на цялостни решения, а ако не успее да предостави правилния продукт от наличния асортимент, тя ще работи заедно с клиента, за да намери най-доброто решение.

 

Споменахте, че благодарение на услугите в портфолиото на Hoffmann Group, вие помагате на българските производства да увеличат продуктивността си чрез оптимизиране на работната среда. Разкажете ни малко повече за този процес.

Обикновено, когато става въпрос за увеличаване на ефективността или продуктивността, компаниите мислят за оптимизация на производствените линии, за по-висока честота на производство, повече персонал или допълнителни производствени мощности. Компаниите рядко мислят за по-висока ефективност, свързана с работната среда,  а това е неоползотворен потенциал.

При нас често идват клиенти, които остават впечатлени от качеството на предлаганите работни станции и решенията за складиране и съхранение нa Hoffmann Group, но често не могат да си представят как тези станции биха изглеждали в тяхното производство.

Благодарение на един от софтуерните продукти на Hoffmann Group – GARANT ToolRoom – ние в Солтех можем да изработим първоначален проект на работните плотове, показвайки как те биха изглеждали, екипирани с нови работни станции и специализирани инструменти. Използвайки най-модерния софтуер за планиране и дизайн, екипът ни винаги съумява да даде реална представа за новия облик. Идеите се изпълняват още по време на самия процес по планиране, а промените се осъществяват само с едно натискане на мишката. Резултатите са винаги зашеметяващи – близо 20% по-висока продуктивност след оптимизация на работната среда.

Скоро имахме клиент от Южна България, който се готвеше за реформиране на работната среда в производството и се обърна към нас, за да подготвим проект (Garant ToolRoom) на всички работни станции. Благодарение на предварителната визуализация, той успя да направи своевременни промени и да оптимизира процесите, което в бъдеще ще му спести много средства и време. В същата компания асемблирахме и Garant Tool24, който съхранява режещи инструменти по предварителен подбор и подобрява процеса на снабдяване, благoдарение на директната му връзка с ERP системата на клиента.

 

Солтех често участва във форуми или организира дискусии на тема Индустрия 4.0. Кое е следващото събитие, което бихте препоръчали на нашите читатели?

След успеха на дискусионния формат Вашата Фабрика 4.0®: Диалог с експерти, който Солтех организира по време на MachTech&InnoTech Expo 2017, сега фирмата е един от партньорите в организацията на второто издание - Вашата Фабрика 4.0®: Теорията на практика, което ще се проведе на 29.09. (петък) и 30.09. (събота) в икономическа зона Тракия край град Пловдив.

Организатори на събитието са СОЛТЕХ в сътрудничество с ПОЛИМЕTA-С и BLASER, а домакин ще бъде производствената фирма Шети България.

През първия ден (29.09., петък) фирмите-организатори ще презентират своята визия за бързо навлизащата и в България Четвърта индустриална революция – Индустрия 4.0 – и ще посочат тенденциите, продуктите и индустриалните решения в сферата на:

     - Индустриалната екипировка и инструментите (Hoffmann Group и Komet Group)

     - Колаборативните роботи (Universal Robots),

     - Автоматизираните машини (DMG MORI) и

     - Софтуерите за планиране и проектиране на умни фабрики (Siemens PLM).

Всяка презентация ще бъде подкрепена с пример от практиката, който ще бъде демонстриран на място. По традиция имаме и гост-лектори от чужбина.

На втория ден (30.09., събота), обявен като C-Day, към експертите на СОЛТЕХ, ПОЛИМЕТА-С и BLASER ще се присъединят собственици, предприемачи и производствени мениджъри от български компании от региона, които вече интегрират иновациите на Индустрия 4.0 и могат да споделят полезен опит с гостите на събитието.

Читателите на Инженеринг ревю могат да заявят БЕЗПЛАТНО присъствие предварително като попълнят кратката форма за регистрация: (https://goo.gl/VFw5Ev).

Още новини
Солтех, Полимета-С и Blaser организират среща: Вашата Фабрика 4.0: Теорията на практика Hoffmann Group: Kаталозите ни вече включват пълен асортимент лични предпазни средства (ЛПС)