Новият колаборативен робот UR30 на Universal Robots впечатлява с големи „мускули“ в малко и компактно тяло
07 дек, 2023

Новият колаборативен робот UR30 на Universal Robots впечатлява с големи „мускули“ в малко и компактно тяло

Колаборативният робот UR20 на Universal Robots, чийто пазарен дебют бе през октомври 2022 г., не само представи на индустрията нови дизайнерски елементи, но също така постави нови измерения на представите за полезен товар и обсег на работата. От Universal Robots описват новия дизайн като „пълен машинен реинженеринг на цялата концепция за UR система“. За да осигурят значително по-висок въртящ момент в същия размер, същевременно редуцирайки теглото, инженерите подсилват концепцията за дизайн и променят идеята за следващите поколения на множество технологии.


Съвсем наскоро дебютира и най-новият модел на световно утвърдения лидер в разработката на колаборативни роботи – UR30. Той има увеличен полезен товар до 30 кг, но е със същия компактен размер като UR20. Според Universal Robots „прецизният контрол на движението на UR30 го превръща в оптимално решение за приложения като поддръжка на машини и обработка на материали“. Големият полезен товар на кобота минимизира времето за смяна и оптимизира производителността по време на обслужване на машината, позволявайки му да използва няколко грипера едновременно за отстраняване на готовите части и зареждане на нов материал с един ход.

Новият колаборативен робот UR30 е предназначен да обработва тежки компоненти и в същото време да държи множество части. Благодарение на ергономичния си форм фактор, той може да се побере в изключително тесни и ограничени работни пространства. Тежките елементи в приложенията за палетизиране обикновено са с тегло около 25 кг и по-големият полезен товар на UR30 позволява тяхното безпроблемно и удобно подреждане.

С интегрираната функция за „стабилен режим“, която спомага за право и последователно завинтване, UR30 има възможност да работи с по-големи инструменти с по-висок въртящ момент. От Universal Robots са категорични, че стабилният режим на UR30 му позволява да завива винтове и болтове с висок въртящ момент, без опасност за здравето и сигурността на служителите. Обикновено, когато коботите срещнат съпротива, те „влизат в защитен режим“. В резултат на това, с използването на коботи за завинтване с висок въртящ момент, потребителят трябва да деактивира специфични настройки за безопасност. Но не и при UR30. Без да включва предпазния ограничител, новоразработеният кобот може да изчисли приложената сила и да осигури право, постоянно завинтване, същевременно поддържайки високо ниво на безопасност.

С пазарната реализация на UR30 също се въвежда нов фланец при инструмента в края на рамото, който представлява нов стандарт за Universal Robots при коботите с голям полезен товар (UR20 и UR30). Това ново приспособление по същество е с по-здрава структура, за да може да се справи с допълнителни по-големи натоварвания.

Основните прилики и разлики между UR20 и UR30 са:

  • Товароносимост: UR20 = 20 кг ; UR30 = 30 кг;
  • Обхват: UR20 = 1750 мм ; UR30 = 1300 мм ;
  • Тегло: UR20 = 64 кг ; UR30 = 63.5 кг ;
  • Отпечатъкът на UR20 и UR30 е еднакъв: 245 мм.


Новият UR30 има софтуерни подобрения, с цел да се намали до минимум стреса върху механиката на роботизираната ръка и новата архитектура на шарнирните връзки. Клиентите могат да се възползват от оптималната скорост и ефективността на коботите, дори и при повдигане на максимален полезен товар при максимален обхват на работа. И тъй като търсенето на надеждно роботизирано решение в множество индустриални сектори е огромно,  Universal Robots не спира да работи в тази посока, предоставяйки най-съвременни, опростени и интуитивни продукти на потребителите.


Направете предварителна поръчка за UR30 сега, като се свържете с нашите търговски представители по телефона +359 (0) 32 500 425 или по имейл: sales@soltec.bg

Още новини
Отключете силата на интелигентния продуктов дизайн с обновената версия на Solid Edge 2024 Автономни мобилни роботи MiR – оптимално интелигентно решение за автоматизация на всички интралогистични операции