Schneider Electric България внедрява коботи UR5 на Universal Robots със Солтех
14 сеп, 2020

Schneider Electric България внедрява коботи UR5 на Universal Robots със Солтех

В настоящата ситуация въпросът за сигурността на хората и внедряването на роботи в ежедневието стои на дневен ред повече от всякога. Колаборативните роботи на Universal Robots допълват човешката дейност и помагат на хората в изпълнението на монотонни дейности, като им позволяват да се съсредоточат върху по-креативни задачи. Коботите са известни със своята гъвкавост, интелигентност, издръжливост и изключителна прецизност. Затова все повече компании да се обръщат към иновативните роботизирани решения. Днес ви представяме успешен български пример за внедряването на UR5 роботизирани ръце в производството на Schneider Electric.

Вижте тяхната история.

Schneider Electric предоставя цифрови решения за енергия и автоматизация, за ефективност и устойчиво развитие. Компанията предлага решения за домове, сгради, центрове за данни, инфраструктура и промишленост, като комбинира водещи в света енергийни технологии, автоматизация в реално време, софтуер и услуги. Заводът на Schneider Electric България се фокусира основно върху производството на миниатюрни прекъсвачи за промишлени и домашни приложения. Компанията внедрява UR5 коботи, за да автоматизира процеса на взимане и поставяне на прекъсвачи в кутии. Така се съкращава времето за производство, служителите се преразпределят в различни производствени зони и им се предоставя помощ с най-повтарящите се задачи. Възвръщаемостта на инвестицията на UR5 се изчислява на около 24 месеца.

В произвоственото предприятие на Schneider Electric в град Пловдив работят над 500 души - оператори и служители. Предизвикателство за по-нататъшното развитие на предприятието е необходимостта от по-ефективно производство и автоматизация на ежедневните монотонни задачи.

„Коботите се използват за извършването на неергономични, повтарящи се, скучни ежедневни задачи. Това позволява на операторите да бъдат по-фокусирани върху качеството на продуктите и производителността на машините. “, споделя Антоний Петров, инженер автоматизации в Schneider Electric.

Освен необходимостта от автоматизация на напрегнати и монотонни процеси, Schneider Electric е иновативна компания, която постоянно търси модерни и надеждни решения. „Тъй като нашият завод е признат за демонстарционна „умна“ фабрика в 14 страни в Югоизточна Европа, следвайки нашата програма Smart Factory, решихме да интегрираме иновативни и надеждни решения.“

Решението

Предоставените UR5 коботи са програмирани да взимат електрически прекъсвачи от производствената линия и да ги поставят в кутия. След като кутията се напълни, UR5 взема и поставя нова. Процесът продължава докато количката се напълни с 10 кутии. Когато партидата е завършена, роботът предупреждава оператора за необходимостта от смяна.

„Колаборативните роботи на Universal Robots са свързани към системата за автоматизация на производствената линия и следват процеси като аварийни ситуации, запълнена транспортна лента, процеси за смяна, както и ръчни команди от оператора за спиране на работата и активиране на безопасен режим.“

Коботът работи напълно автономно, а операторът е необходим само за да извърши смяната на количките.

Процесът на зареждане, който се изпълнява изцяло от UR5, също е много прост и добре автоматизиран. „За отправна точка се използва предварително напълнена количка с до 10 тави в партида. Коботът разпознава най-горната тава и започва да извършва систематизиране на прекъсвачите в нея. Двойният накрайник ROBOTIQ е проектиран да захваща до 16 микро-прекъсвача наведнъж и да поставя запълнения конвейер на производствената линия. Когато всички части са взети от тавата, коботът автоматично я премества в количката с празни тави. Като последна стъпка, когато въвеждането приключи, се изисква оператор да сложи нов конвейер и да постави колички за разтоварване на празни тави." По този начин намесата на оператора е необходима само когато процесът на въвеждане е завършен, а той може да се съсредоточи върху по-креативни задачи.

Благодарение на разнообразните им приложения, фабриката на Scneider Electric в България вече е внедрила 2 кобота в своето производство. „Коботите на Universal Robots бяха идентифицирани като подходящо решение заради конкурентната си цена, лесната инсталация, програмиране, използване и промяна на задачите, както и надеждната им поддръжка.“, споделя г-н Петров. „Прилагането на роботизацията в производствените процеси трябва да бъде с визия за заменяне на неергономичните, повтарящи се и скучни операции. Това ще даде на компаниите повече време да обучат квалифициран оператор, да направят процесите си по-стабилни и да подобрят производителността си.“

Солтех предостави на Schneider Electric технилогичното решение с коботи UR5. „Universal Robots е иновативна технология с много проста и лесна за използване система. Клиентите избират коботите, тъй като те са отлично решение за оптимизиране на производствения процес. Мисията на Soltec е да подкрепя клиентите и тяхната индустрия и да им помага да бъдат по-конкурентноспособни и ефективни.", сподели Жан Филипон, експерт проекти в Soltec.

 


За Universal Robots:

Universal Robots е  основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички чрез разработване на малки, гъвкави индустриални роботи на разумни цени, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е расте непрекъснато, благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

За UR5

UR5 е идеален за автоматизиране и обработка на предмети с товароподемност до 5 кг. С обсег до 850 мм, UR5 е най-доброто решение за оптимизация на лекотоварни колаборативни процеси като вдигане, поставяне и тестване. Роботизираната ръка е със среден размер, програмира се лесно, настройва се бързо и също като останалите членове на UR семейството, гарантира изключително кратък срок на възвръщаемост. Още подробности можете да намерите тук.

Още новини
Онлайн обучение за инженерен дизайн с решенията на Siemens Digital Industries Software Siemens с нова Програма за безплатни Solid Edge CAD и CAM лицензи за фирми на по-малко от 3 години