Universal Robots: Палетиращ робот с визуална система, който работи в тесни пространства /хранителната индустрия/
26 юли, 2017

Universal Robots: Палетиращ робот с визуална система, който работи в тесни пространства /хранителната индустрия/

В Солтех избираме да ви споделяме редовно за успешни случаи на оптимизация на производства чрез продуктите, предлагани от нашите партньори. А тези случаи са наистина много. В тази статия ще ви запознаем с едно иновативно решение за палетиране с помощта на UR10, който прави живота на производствените инженери в норвежката компания Нортура наистина лесен.

Норвежкият производител на месо се нуждае от оптимизиране на палетирането си, но в рамките на ограничено пространство и стегнат бюджет. UR10 робот с монтирана отгоре визуална система успява да осигури рентабилна и високо ефективна система за палетиране в пространство, 5 пъти по-малко от нужното по принцип.

Проблемът
Типичните палетиращи роботи се нуждаят от фиксирана кабина с безопасно ограждение, заемаща прекалено много производствено пространство. Нортура има желание да палетира постоянно без спиране на производствената линия, но се нуждае и от гъвкавост, за да използва максимално пространството за други процеси, когато то не се заема от палети.

Поради ограничения бюджет, Нортура се сблъсква и с допълнително предизвикателство - да намери рентабилен 6-осов робот, който притежава нужния обхват и способност да вдига такъв товар, за да нарежда кутии с различен размер и тегло на различни височини в палетите. Роботът също така трябва да бъде гъвкав, лесен за програмиране, за да работи заедно с визуалната система, и не на последно място – надежден, за да може да функционира с минимално пряко наблюдение.

Решението
Нортура желае да оптимизира процеса по палетиране, но не може да използва традиционните палетиращи роботи, които се нуждаят от голяма постоянна кабина с безопасно ограждение. Норвежкият интегратор на роботика Rocketfarm AS изработва персонализирана визуална система, която да работи заедно с робота UR10, позволявайки един иновативен подход за минимално заемане на пространство. Визуалната камера IFM O2D222 е монтирана на покрива над робота, който от своя страна е монтиран на тънка поставка, и е екипиран с вакуумен хващач Unigripper SMS 80-200. Когато е в режим на изчакване, мястото, което монтираният робот заема е само 5 м2. Работното пространство на робота е мястото обозначено на пода, където операторите слагат празния палет. “Ние използвахме може би между 10 и 20 процента от пространството, което един традиционен робот би използвал,” казва Ларс Бьоргард Оствейт, разработчик в Rocketfarm AS. “Когато там няма палет, мястото е свободно – изглежда все едно палетиращата система не съществува.”

Веднъж поставен свободен палет на земята, визуалната система автоматично го разпознава, заедно с кутиите на конвейера, и роботът започва да палетира сам. “Няма нужда никой да казва на робота: Там има кутия, която трябва да бъде палетирана”, добавя Оствейт. “Системата просто сама го вижда и започва палетирането.” 6-осовата програма на робота може лесно да бъде персонализирана, за да нарежда кутии с различни размери в схема, която клиентът желае. Например, роботът може да обръща кутиите така, че етикетите им да са видими от всички страни на палета. Роботът е способен да нарежда средно 20 палета всеки ден, което означава общо 1700 кутии дневно.

Още едно предимство е, че роботът може да проверява за грешки на машините, които са преди него на производствената линия. Докато хората не винаги могат да забележат кутия, която не е напълнена по нужния начин, роботът претегля кутията и сигнализира ако тя няма нужното съдържание. “UR10 е робот, който притежава всички нужни специфики,” казва Оствейт. “Не е скъп, има обхват, който не много роботи притежават, и разполага с нужната ни товароподимост. Още повече, UR10 е с доста гъвкаво програмиране.”

Но неговото най-важно качество е способността да работи безопасно в присъствието на хора. UR10 автоматично спира ако се натъкне на нещо, което не е част от планирания процес – дори и ако това е човешко същество, което стои върху празен палет. “Ако нямаше тази способност, Нортура нямаше да можем да използваме този робот,” споделя Оствейт. “Това е критично изискване. Без характеристиките за безопасност на UR10, работата нямаше да може да бъде свършена.”

От Нортура изчисляват, че периодът, в който инвестицията в новата палетираща система ще се възвърне, е по-малко от година, а те могат да въведат и още производствени смени, за да могат да възвърнат парите си още по-бързо. В крайна сметка, Нортура се оказват толкова удовлетворени от системата, че веднага са поръчали още две системи, които ще бъдат използвани на другите производствени линии, за да може кутиите и палетите да бъдат придвижвани още по-бързо.


Още новини
Hoffmann Group: Ефективност на съвсем друго ниво. Една история за успешно оптимизиране на производството Солтех, Полимета-С и Blaser организират среща: Вашата Фабрика 4.0: Теорията на практика