Hoffmann Group: Инструментална екипировка на световно ниво - съчетание от иновативни продукти и консултантски решения
08 юни, 2017

Hoffmann Group: Инструментална екипировка на световно ниво - съчетание от иновативни продукти и консултантски решения

Изложението MachTech&InnoTech 2017 беше идеална възможност за цялостно представяне на световния лидер в решенията за индустриално оборудване – Hoffmann Group - един от основните партньори на Солтех ЕООД в България.

Hoffmann Group е компания с оборот от 1 млрд. евро, която дава работа на повече от 3 000 души в над 50 държави и има над 135 000 клиенти в целия свят. И въпреки това те са все още относително непознати на българския пазар. Ето защо искаме да Ви споделим малко повече информация и интересни факти за този гигант в индустриалното оборудване.

Немските производствени компании често са семеен бизнес и Hoffmann Group категорично попада в тази категория. В момента управлявана от четвърто поколение, компанията започва дейността си през далечната 1919 г., но главният изпълнителен директор Рейхард Банач прекъсва частично традицията. Нает през 2014 г., той е първият главен изпълнителен директор, който не е част от семейството.

Рейхард: „Започнахме като чисто баварска компания за производство и търговия на инструментална екипировка. След това бизнесът се разрасна и до други части на Германия, преди да се превърне в глобалната организация, която сме днес.

Имаме 25 дъщерни фирми по света и шест компании-партньори – три в Германия и други в Швейцария, Швеция, Литва и България.

Интересен аспект от бизнеса на Hoffmann Group е, че освен подразделението за производство на индустриално оборудване, специализирано в сферата на работните станции и системите за складиране, компанията реално не произвежда никакви други продукти. Тя притежава портфолио с изключително широка гама от продукти на множество водещи производители, както и собствената си първокласна серия Garant. В допълнение в нея оперират около 1200 полеви специализирани консултанти, които работят отблизо с клиентите, за да гарантират, че ще бъде предоставено най-правилното решение за конкретно приложение.   

Някои клиенти просто се обаждат, за да купят нови бормашини,  самонарезни елементи или режещи фрезови инструменти от рафтовете в склада, но други имат по-сложни производствени казуси, които трябва да разрешават.

В това се състои и силата на Hoffmann Group - компанията е доставчик на цялостни решения, а ако не успее да предостави правилния продукт от наличния асортимент, тя ще работи заедно с клиента, за да намери най-доброто решение.

Силата на хората
В основата на успеха на Hoffmann Group са най-вече хората. Новите служители често имат силен професионален опит в сферата на инструменталната екипировка преди да се присъединят  към компанията, но независимо от това, всички преминават през шестмесечно обучение, преди да започнат комуникация с клиенти. 

Г-н Банач обяснява, че от гледна точка на ефективните продажби съществуват четири нива на обслужване, до които клиентът има достъп.
„Първото ниво е търговският представител, който отговаря за конкретен регион. Неговите/Нейните познания за продуктите са достатъчно добри, но ако е необходимо да се отиде на следващо ниво, тук срещаме два типа специалисти по различни приложения. След това, ако нещата станат наистина технически, тук се включват и продуктовите мениджъри.  Това е една много ефективна система, която работи наистина добре. Някои клиенти може да се обадят, за да поръчат инструмент, докато други може да имат нужда от съдействие за изключително сложен проект. И в двата случая  ние притежаваме инфраструктурата, за да помогнем да клиента.“

Онлайн и на хартия
Каталогът на Hoffman Group е в центъра на операциите на компанията и тя съдържа изумително огромен и разнообразен избор от продукти – като започнем с високоскоростни стоманени свредла, твърди карбидни свредла, самонарезни болтове и конусни зенкери, през разширителни свредла, режещи ножове, метрологично оборудване, инструменти-държачи, ръчни инструменти и решения за вендинг на инструменти.

Г-н Банач смята, че фактът, че самата фирма не произвежда продукти, не  поставя ограничения по никакъв начин: "Нашият бизнес модел е подобен на този на Apple или Nike", разкрива той.

"Тези компании всъщност не произвеждат продуктите, а марките им са пазарни лидери в съответните области."

Нашият каталог съдържа много внимателно подбрани продукти от водещи производители и ние използваме 150 продуктови мениджъра, които оказват съдействие в приложението на тези продукти. Ние непрекъснато добавяме нови доставчици, защото сме 100% фокусирани върху предоставяне на правилното решение за клиента, независимо от необходимите усилия.

Понякога дори избираме даден продукт и работим съвместно с производителя, за да го подобрим. След това тези продукти се ребрандират със собствената ни марка Garant и биват продавани като първокласни продукти. Това е ситуация, в която всички печелят: производителят е щастлив, защото той си партнира с нас за действителното усъвършенстване на продукта, което води до повече продажби и за двете страни; ние сме щастливи, защото установяваме стабилни партньорства с нашите доставчици, което подсилва и укрепва нашата собствена марка Garant.

По отношение на каталозите през 2017 г., в един свят, в който преобладава дигиталното съдържание, вероятно не е необходимо да има хартиени варианти за толкова обемна информация. Но г-н Банач категорично не е съгласен:

"През 2005 г., някой от компанията прогнозира, че до 2015 г. няма да има нужда от печатни каталози. Миналата година ние отпечатахме половин милион копия на 18 езика. Разбира се, онлайн присъствието е от съществено значение също, защото ние предлагаме 500,000 продукта и постоянно добавяме нови, но индустрията ни показва, че нашите клиенти все още предпочитат хартиения носител".

Първокласни продукти
Премиум серията Garant на Hoffmann Group се радва на, безспорно, метеоритни нива на растеж от първоначалното й въвеждане през 1973 г.  Над 25 000 продукта, обхващащи машинни и държачни технологии, измерващи инструменти, мелеща и сепарираща технология, ръчни инструменти, работни станции и складиращи съоръжения, съставляват асортимента на бранда, който си има собствен екип за разработки и лабораторни центрове.  99% от наличните на склад продукти с марката Garant се предоставят от Hoffman Group в рамките на 24 часа в Германия и 48 часа за останалата част от Европа. Складът на компанията в Нюрнберг е с площ от 36,000м² и в него има стока за 120 млн. евро, като от  него ежедневно се експедират 60 000 артикула.

"Целите на марката Garant са ясни", обяснява г-н Банач. "От гледна точка на експлоатационни качества, продуктите трябва да са по-добри от всичко, което се предлага на пазара.“  В допълнение към физическите продукти, семейството на Garant също така включва и широка гама от услуги, свързани с инструменталната екипировка под общата марка "Garant 360 ° tooling". Пакетът включва: eTool за изтегляне на 2D/3D CAD/CAM данни за 500 000 инструмента; ToolScout (www.toolscout.com), която дава възможност за търсене на приложения за моно/модулни инструменти, както и за непосредствено сравнение на данни от рязане; ToolGrinding, който представлява услуга по пренаточване на инструменти, която претендира, че възстановява инструментите и ги връща „като нови“. Ефектът е гарантиран, защото инструментите  биват заточени на същите машини, на които са били първоначално произведени.

Един отличителен нов продукт от серията Garant, изложен на щанда на Солтех  по време на изложението бе Tool24 Smartline, а именно решение за складовата дейност, което обхваща снабдяването, съхранението и предаването на инструменти. Системата Smartline е изцяло модулна система, което означава, че тя може да бъде разширена във всеки един момент. Стабилно конструираните шкафове за инструменти, с до 90 чекмеджета, предлагат постоянен достъп, а интуитивният софтуер позволява изборът да се направи посредством скенер, търсене по ключова дума или номер на инструмента. Достъпът до Smartline се осъществява посредством система с PIN  код или парола, RFID  (радиочестотна идентификация) достъп или пръстов отпечатък, а мрежовият интерфейс позволява свързването към мрежата на компанията и/или ERP  системата.

В етичен аспект
Извън бизнеса, Hoffmann Group е изключително етична и социално отговорна компания. В продължение на много години служителите на фирмата са били ангажирани социално и финансово с обществено значими каузи, помагайки на децата в неравностойно положение, на болни и малтретирани деца, които да получат втори шанс в живота.

През 2006 г. тези дейности довеждат до създаването на „Фондацията на Hoffmann Group“, а през 2010 г. Orange House (Оранжевата къща) бе официално открита.

„Orange House е творчески център за деца, която се намира в горната част на Бавария," обяснява г-н Банач, “като тя осигурява безопасно убежище за деца, които са били малтретирани, имат сериозни наранявания или дори са неизлечимо болни.“

"Аз съм бил там няколко пъти и заедно с нашите инструктори бе интересно да видя колко много децата искат да участват в създаването на различни неща. Това им дава реална цел в живота и наистина може да направи проблемите им да изглеждат по-малко значими, дори и само за кратко време. Всички ние сме много горди с фондацията и имаме планове за изграждането на подобен център в Северна Германия.

Още новини
Солтех организира среща: Вашата Фабрика 4.0®: Диалог с експерти Universal Robots: Избирате ги заради сигурността, влбвате се в тях заради лесния начин на употреба