Universal Robots: Избирате ги заради сигурността, влбвате се в тях заради лесния начин на употреба
13 юни, 2017

Universal Robots: Избирате ги заради сигурността, влбвате се в тях заради лесния начин на употреба

От Жан Филипон, експерт по Universal Robots в Солтех 

Наскоро някой ме попита на какво се дължи огромния интерес на производствени фирми от цял свят към колаборативните роботи(коботите) на Universal Robots. С какво те промениха пазара на индустриалната автоматизация? Има ли наистина иновация в техния продукт?

Отговорът се състои в две прости характеристики на „коботите“ – безопасност и лесна употреба.

Повечето производствени мениджъри и инженери, които имат директен опит с предизвикателствата при имплементиране на автоматизирани процеси в една фабрика, със сигурност, на първо място, оценяват възможността на колаборативните роботи да работят съвместно с хора напълно безопасно, без предпазни огради и тромави мерки за сигурност.

Второто важно качество на „коботите“ е техния лесен за настройване софтуер и интуитивен интерфейс, които правят тези роботи до такава степен невероятно лесни за управление, че дори човек без техническа подготовка може да ги използва. Вече нямаме нужда от специалист-програмист по роботика, обученията са бързи и кратки, а настройването на робота отнема само часове.

Тези неоспорими предимства на „коботите“ на Universal Robots, за мен, са символ на истинската революция на пазара за автоматизация и по-специално пазара на индустриалните роботи в световен мащаб.

Но каква е реалната стойност на един истински интуитивен робот?

За сравнение, нека разгледаме софтуерите на друга бързоразвиваща се индустрия, тази на мобилните телефони. Наскоро си купих нов смартфон и се замислих – кога за последно реално съм използвал инструкциите за ползване на подобно устройство?

Помните ли преди 20 години, когато си купувахме, например Нокиа 5190, че книжката с указания тежеше повече от самия апарат? И това за телефон, който само съхранява номера и можеш да се обаждаш от него.

Днес вече времето струва пари. В някои случаи струва дори много пари. Затова и мобилната индустрия създаде смартфоните, които в много случаи са дори по-мощни и мултифункционални от всеки компютър, но за тях няма книжка с упътване, а само един кратък инструктаж, като включим телефона. Защо? Защото софтуерът и интерфейсът Ви позволяват да разберете всичко лесно и най-вече интуитивно, а това Ви спестява много време.

С този пример не твърдя, че програмирането на робот, който трябва да извършва сложни логически операции и да открива грешки, може да бъде сведено до нивото на това да се научите как да играете добре Angry Birds.

Но ако искаме нашата фабрика да има стабилно бъдеще, да се слеем с философията за умните производства и Фабрика 4.0®, то ние трябва да мислим за автоматизация и трябва да внедрим роботи поне в елементарни, повтарящи се операции. Тези роботи трябва да колаборират безопасно с хора и да са лесни за програмиране и управление.

И да, това са „коботите“ на Universal Robots, които Есбен Остергаард създаде преди няколко години. Студент-докторант, той мечтае да разработи такава технология, която да даде възможност на малките и средни производства да си позволят автоматизацията (роботизацията). И го прави. Днес вече е доказано, че всяка фирма, която инвестира в „кобот“, си възвръща инвестицията в рамките на 9 месеца. Есбен също дълбоко вярва, че бъдещето на четвъртата индустриална революция е в колаборацията между хората и машините. Затова той създава „коботите“, които работят рамо до рамо с човека напълно безопасно. И последната му главна цел е роботите на Universal Robots да могат да се управляват от всеки. Буквално всеки, който знае как да ползва смартфон или да си настрои приемника на телевизора.

И така, както интернет даде глас на цели генерации, тази философия на Universal Robots ще направи достъпни ползите от гъвкавата автоматизация, както за бизнеси от Fortune 500, така и за стартиращи и средни предприятия.

Аз вярвам, че така изглежда демократизацията на автоматизираните решения, която ще доведе до следващата революция в производствените процеси.

Още новини
Hoffmann Group: Инструментална екипировка на световно ниво - съчетание от иновативни продукти и консултантски решения Siemens PLM: NX - силата да моделираме бъдещето