Как да убедим служителите да приемат роботизирани служители?
11 ное, 2022

Как да убедим служителите да приемат роботизирани служители?

Когато компания като Вашата за първи път иска да внедри роботи на работното място, служителите е възможно да се съпротивляват.

Някои хора може да се притесняват, че работните им места ще бъдат заменени от роботи. Други може да се притесняват, че технологията няма да работи, както е рекламирана, и ще трябва да губят време, за да я накарат да работи. А някои хора може просто да се притесняват от всяка нова технология, страхувайки се, че не са достатъчно технически грамотни, за да я използват.

Предприятията винаги са използвали нови технологии, за да повишат ефективността и производителността си.

В миналото, а понякога и днес, компаниите са заменяли изцяло работниците с автоматизация. Това е водело до загуба на работни места и е карало хората да се страхуват за бъдещата си работа. В комбинация с медийното представяне на автоматизацията като убиец на работни места, не е чудно, че някои служители се колебаят дали да приемат с отворени обятия новите си роботизирани колеги.

Но можете да представите роботите по такъв начин, че служителите да се ентусиазират от възможностите им.


Роботизирана автоматизация на работното място: ситуацията към настоящия момент

Въпросът "Добри ли са роботите за служителите?" не е съвсем нов. Дебатът се води още от времето, когато първите роботи бяха въведени в автомобилните заводи през 50-те години на миналия век. Тъй като технологиите продължават да се развиват непрекъснато, сега роботите предизвикват в работната сила както вълнение, така и страх.

Много хора - както собственици на компании, така и служители - са оптимистично настроени по отношение на роботите и автоматизацията. Те виждат значителните подобрения, които роботите могат да постигнат, като се започне от повишена производителност и се стигне до повишаване на удовлетвореността от работата. Но други хора са по-загрижени за работата на роботите. Когато представяте роботите като решение на служителите си, трябва да вземете предвид техните опасения.


Как роботите могат да стимулират заетостта и удовлетвореността на служителите

Факт е, че за много компании въвеждането на роботи е правилен ход.

Изследване от 2021 г. показва, че роботите не заместват човешките работни места... те създават повече работни места. Проучването установява, че фирмите, които са внедрили роботи, отбелязват общо увеличение на броя на наетите служители и на производителността в компанията, твърдят от канадския производител на крайни устройства за роботизирани ръце Robotiq. За разлика от тях фирмите, които са избягвали автоматизацията, са загубили своята производителност и са били по-склонни да съкращават служители, поради загуба и на конкурентоспособност.

Роботите могат да създадат "благоприятен цикъл", при който повишената производителност кара фирмата да се разраства повече, което след това поражда необходимост от повече човешки работни места. Това е вид предимство, което е важно да споделите с Вашите служители, когато въвеждате роботи на работното място. След въвеждането на роботи много служители откриват, че са по-щастливи от работата си, тъй като роботът е поел скучните, повтарящи се и опасни задачи.

Предимствата, които роботизираните работници предлагат на Вашите служители

Когато се опитвате да насърчите служителите си да приемат работници-роботи, има някои убедителни предимства, които можете да изтъкнете.

Някои ползи, които можете да изтъкнете, са:

  • Повишена производителност и системност - Роботите могат да изпълняват задачите точно и последователно. Това позволява на служителите да насочват времето и енергията си към по-интересни и сложни задачи и намалява времето, необходимо за коригиране на грешки.
  • Намаляване на трудовите злополуки - Роботите могат да изпълняват повтарящи се и физически трудни задачи, които са рискови за хората. Това може да подобри качеството на работа на Вашите служители.
  • По-добро обслужване на клиентите - Роботите могат да помогнат за намаляване на дефектите на продуктите, причинени от човешки грешки, да подобрят времето за доставка и да увеличат гъвкавостта.

Всеки служител ще има различни приоритети и изисквания за своята работа. Важно е да разберете какви ползи ще бъдат важни за всеки човек и да ги подчертаете, когато представяте роботиката като решение. Отговорете директно на всички притеснения, които хората имат, и осигурете подходящо обучение и подкрепа, за да помогнете на хората да се адаптират към промяната.


5 стъпки за намаляване на притесненията на служителите относно роботизираните работници

С подходящата подготовка внедряването на роботи може да бъде гладко и полезно за всички.


Ето 5 прости стъпки, които ще Ви помогнат да се справите и да успокоите Вашите служители относно инсталирането на роботи на работното място:

1. Разберете какво е важно за Вашите служители. Това е от съществено значение за представянето на роботите по правилния начин.

2. Обяснете как роботите ще бъдат от полза за компанията. Въпреки че не трябва да се фокусирате изключително върху това, полезно е да покажете на хората, че имате основателни причини за инсталирането на роботи.

3. Обяснете ползите, които са важни за Вашите служители. Например, ако те са изразили загриженост относно липсата на безопасност при текущата операция за ръчно палетизиране, споменете това, когато говорите за ползите от роботизираното палетизиране.

4. Споделяйте успешни истории на други екипи, които са внедрили роботи на работното си място. Можете да намерите успешни истории в сайта на Robotiq тук.

5. Направете служителите активни участници във внедряването на робота.


Как да убедите служителите си да приемат роботизирани служители?

Въвеждането на роботизирана автоматизация на работното място може да се окаже трудна задача. С правилния подход обаче служителите Ви могат да възприемат роботите като ценен инструмент за подобряване на собствената им работа.

Като изтъкнете ползите и обърнете внимание на техните притеснения, Вие и Вашият екип можете да направите роботите едно успешно решение.

Още новини
Новата версия на Solid Edge е тук. Бъдете сред първите, които ще видят подобренията в Solid Edge 2023. Безплатна електронна книга от Солтех