Какво се случи на срещата през септември: Вашата Фабрика 4.0®: Теория на практика
03 окт, 2017

Какво се случи на срещата през септември: Вашата Фабрика 4.0®: Теория на практика

На 29 и 30 септември т.г., Солтех съвместно с Полимета-C и Blaser, организира мащабно събитие във фабриката на Шети България с мото Индустрия 4.0. Как оценявате събитието? Покри ли то първоначалните Ви очаквания?

След значителния успех на дискусионния формат “Вашата Фабрика 4.0®: Диалог с експерти”, който Солтех организира самостоятелно по време на MachTech&InnoTech Expo 2017 в София, в края на месец септември се обединихме с Полимета-С и Blaser за второто издание на инициативата под надслов “Вашата Фабрика 4.0®: Теорията на практика”. Събитието събра близо 150 представители на над 50 български производители. Броят на гостите надмина очакванията ни, но ние следим отблизо индустриалните трендове и не се учудваме, че темата предизвиква все по-голям интерес сред специалистите.

Темите на презентациите, демонстрациите и дискусиите бяха обвързани с тенденциите, продуктите и индустриалните решения, които Четвърта индустриална революция носи със себе си. И ако първият дискусионен формат през април дефинира самата философия на Индустрия 4.0, то във второто издание всяка презентация беше подкрепена с пример от практиката, който бе демонстриран на място.

Какъв беше акцентът в представянето Ви и кое предизвика най-голям интерес сред посетителите?

Програмата на първия ден стартира с презентация на Веселин Славков, специалист Електронна търговия и обслужване в Солтех. Той представи най-новия пакет от услуги на европейския лидер в индустриалното оборудване немската фирма Hoffmann Group, а именно интелигентната система за зареждане и разпределение на консумативи GARANT 360° Tooling.

     

В последствие Георги Стоянов, приложен инженер в Солтех, запозна гостите с най-новия бранд в портфолиото на Солтех – продуктите на Komet Group – и обърна специално внимание на услугата KOMET® BRINKHAUS ToolScope - система, която може да осигури прозрачен и безопасен производствен процес, повишавайки възможностите за самоанализиране, контролиране, оптимизиране и документиране на работни процеси с помощта на алгоритми, заимствани от изкуствения интелект.


Третата презентация на Солтех изнесе инж. Жан Филипон, ръководител проекти в областта на автоматизацията. Г-н Филипон представи колаборативните роботи („коботи“) на датската фирма Universal Robots, които са подходящи за производство на по-леки и маломерни детайли, където роботиката тепърва ще си пробива път.

 

Интерес предизвика един много нов за българския пазар продукт от портфолиото на Солтех, а именно роботите MIR (Mobile Industrial Robots). Това са по същество безпилотни транспалетни колички за оптимизация и автоматизация на логистичните и транспортните дейности във всяка фабрика.

Следобед програмата продължи с две презентации на Патрик Дейви, технически експерт за Siemens PLM във Великобритания. Темите бяха свързани с CAM2Part концепцията “от модел до готов продукт” на Siemens PLM и с целия път на 3D печата: моделиране, оптимизация, производство.

Без съмнение най-голям интерес сред посетителите предизвикаха демонстрациите във фабриката. Не всеки ден можеш да видиш най-модерната японска машина на DMG MORI в комплект с премиум инструментите на Hoffmann Group и Komet Group, да се „запознаеш“ с колаборативен робот, да се движиш по пътека с мобилен робот, да влезеш във виртуална фабрика благодарение на Garant ToolRoom и да се срещнеш с експерти от Siemens PLM, които да ти демонстрират „от кухнята“ най-добрите софтуерни решения за дизайн и симулация на индустриални процеси и продукти.

На втория ден от събитието, обявен като "Ден на инженера", към експертите на Солтех, Полимета-С и Blaser се присъединиха проф. Тодоров от ТУ София, Бен Кокс от фирма Уилям Хюс, Росен Иванов от Самел-90, Александро Сърге от Siemens PLM Румъния и разбира се, основателят на Солтех - Йос Шети, които вече интегрират иновациите на Индустрия 4.0 и споделиха полезен опит с гостите на събитието. Какво споделиха визионерите можете да чуете в следното видео:

Какво е мнението Ви след края на събитието – готово ли е българското производство за Индустрия 4.0?

Да, смеем да твърдим, че сме обнадеждени за бъдещето на българската индустрия.

България вече има своите добри примери за подражание в лицето на производства като Шети България, Уилям Хюс, Самел-90 и др.

Ние в Солтех се стремим да помагаме при създаването на колкото се може повече умни фабрики в България, защото вярваме във философията на Индустрия 4.0. Предприемачите, които инвестират във висококачествено оборудване и внедряват софтуери сa тези, които подобряват работната среда, увеличават ефикасността и печалбата си няколко пъти. За да бъдем истински полезни на нашите клиенти в България, ние избираме да си партнираме със световни лидери като Hoffmann Group, Komet Group, Siemens PLM, Universal Robots и MIR. Спокойно можем да кажем че осигуряваме на нашите клиенти същия достъп до технологии, на какъвто разчитат техните конкуренти в най-развитите държави. Така българското производство се развива с перспектива, която дава сигурност на служителите, гради по-качествени специалисти и променя средата с цел устойчиво развитие на бизнеса.

 

Още новини
MiR: Гъвкавото и бързо производство в италианската компания Newform Siemens PLM: Представяме NX 12 - платформа за дизайн от следващо поколение