Siemens PLM: Представяме NX 12 - платформа за дизайн от следващо поколение
11 окт, 2017

Siemens PLM: Представяме NX 12 - платформа за дизайн от следващо поколение

Горди сме да представим последната версия на нашия NX софтуер: NX 12, достъпен за сваляне от 31 октомври. Това е дизайнерско решение от ново поколение, което ще улесни и обогати целия процес на разработване на нов продукт!

Всички сме наясно с предизвикателствата, пред които се изправяме в условията на съвременния пазар. Производителите се нуждаят от все по-сложни и детайлни продукти с интегрирана електроника, като същевременно трябва да намалят времето за производство им. Тези, на пръв поглед противоречиви цели, могат да се постигнат чрез леснодостъпен интегриран софтуер, който обединява най-добрите инструменти в една платформа. NX 12 представлява именно такова решение със своята мултидисциплинарна платформа - единствена по рода си към този момент. Тя обединява електрически, механични и контролни системи чрез интеграцията на Mentor Graphics Capital Harness (инструмент за графика и управление на процеси) и електронната система Xpedition. NX 12 прекрачва бариерите и спомага иновациите на всяка стъпка от процеса - от разработката до производството. С негова помощ компаниите лесно посрещат предизвикателствата на съвременния бизнес и все по-краткия жизнен цикъл на продуктите.

Истината е, че електрониката бързо се превърна в ключов момент при производството на всички видове продукти, независимо от индустрията. Днес, повече от когато и да било преди, е важно електрическите и механичните проектанти да си сътрудничат по време на целия процес на разработване на нов продукт. Тази колаборация спомага да се предотвратят скъпоструващи и времеемки преработки, които често са в следствие на електромеханични грешки. Използвайки технология от наскоро придобитата Mentor Graphics, NX 12 осигурява директна връзка именно между електрическите и механичните системи и така свежда грешките до минимум.

Кръстосано сондиране се нарича свързването на електрическите схеми с триизмерния модел. То помага да се подобри връзката между диаграмите за свързване и различните конфигурации. В този случай връзките от схематичния модел могат автоматично да се прехвърлят към 3D модела, като осигурят необходимите пространствени резерви. Данните се управляват лесно от т.нар. Teamcenter, като на него се появява пълна картина на всяка отделна система. Този метод на работа доказано увеличава ефективността и ефикасността на разработката.

ELMA е самостоятелен и лек инструмент за визуализация, който разглежда едновременно данните от ECAD1 и MCAD2, така че можете да преглеждате и споделяте получената информация. ELMA се свързва с NX за пълен MCAD анализ.

Мултидисциплинарната работа обаче не се изчерпва само с електрическия проект. За индустриите, като корабостроителната например, в които се използват големи количества тръбопроводи, ще е полезна тясната интеграция между диаграмите на уредите и наличните 2D схеми. Новоразработени инструменти в софтуера NX позволяват на инженерите да оформят диаграми за тръбопроводи и измервателни уреди (P&ID) в две измерения, като същевременно запазват дизайна на 3D модела. Тази синхронизация спомага да се елиминират грешки и да се пести време, тъй като екипите работят задно и са в постоянен контакт. NX (P&ID) предлага перфектният начин за колаборация на различните технологии. Софтуерът дава достъп до нов и иновативен начин на работа, който е полезен за различни видове фирми и индустрии.

NX P&ID Designer дава възможност на инженерите да оформят диаграми на тръбопроводи и измервателни уреди в две измерения, като запазват дизайна, свързан с 3D модела.

Компаниите са подложени на все по-голям натиск и от тях се очаква все по-бързо представяне на нови продукти на пазара. Ето защо генеративният софтуер също е необходим в процеса на разработка на новаторски идеи. Често инженерите, притискани от времето, избират първия, а не най-оптимален вариант. За да останат конкурентноспособни, необходимо е компаниите да променят това. Благодарение на генеративния софтуер могат да внедрят в работата си инструменти, които дават възможност на инженерите да намерят бързо и лесно най-добрия проект. Софтуерът преминава през повече предложения, отколкото може обикновен човек, а инженерът трябва просто да ги отсее и да избере едно от тях.

Технологията Convergent Modeling™, от своя страна, позволява на дизайнерите да работят лесно и да моделират със сложни геометрични форми. NX 12 е единствената платформа, която превръща генеративния дизайн в реалност, като съчетава инструменти за оптимизация на проекта, създаване на сложни и/или свободни форми, както и параметричен дизайн. Интегрирането на тези инструменти дава на дизайнерите по-голяма гъвкавост и възможност избор, когато работят със сложни геометрии. Комбинацията между технологиите позволява на компаниите да отидат отвъд традиционните решения и да постигнат един наистина мултидисциплинарен дизайн.

Производственият процес, подобно на проектирането, също трябва да се развива. 3D принтирането позволява производството на оптимизирани продукти, които доскоро се явяваха невъзможни или твърде скъпи. NX 12 отговаря на уникалните предизвикателства при проектирането, оптимизирането и изграждането на компоненти, използвайки най-новите методи за триизмерно принтиране. Компаниите постоянно се стремят да намалят теглото на отделните компоненти и да усъвършенстват употребата на ресурсите си. За да постигнат тези цели, включват решетъчните структури в дизайна, при това без да се правят компромиси със силата или структурната цялост на продукта. NX 12 предлага нови подходи за проектиране на 3D модели, включително и тази възможност за добавяне на решетка, благодарение на конвергентното моделиране. Така компаниите си спестяват продължителния процес по конвертиране на данни, който обикновено се налага. Като резултат производителите доставят на пазара по-леки и по-силни продукти за видимо по-кратко време.

Тази тазобедрена става също има решетъчни структури. Подмяната й е невъзможна или твърде скъпа за производство с традиционни методи. Необходимо е 3D принтиране.

NX 12 продължава да внедрява нови подходи, насочени както към проектирането, така и към производството, за да отговори на предизвикателствата на бързо променящия се пазар. Цялата технология е изградена на отворена, интегрирана платформа за разработка на продукти, която няма съвременен еквивалент. С последната си версия NX софтуерът затвърди дългогодишното си наследство като най-добрия избор за съхранение на данни на клиентите. Възможно е да отворите всички съществуващи клиентски данни от всяка предходна версия на NX и да работите директно с тях в NX 12 още днес.

NX 12 е вече на разположение за ползване и е най-силната версия на софтуера до този момент. Нямаме търпение да видим всички невероятни идеи, които нашите клиенти ще постигнат с него! А вие ще ъпгрейднете ли към NX 12?

Виж тук кое е новото в NX 12 за производство

Още новини
Какво се случи на срещата през септември: Вашата Фабрика 4.0®: Теория на практика Солтех взе участие в "Годишен бизнес форум: Индустрия 4.0"