MiR: Служителите на Elos Meditech Pinol си спестяват по 1650 км./год.
19 дек, 2017

MiR: Служителите на Elos Meditech Pinol си спестяват по 1650 км./год.

В компанията Elos Medtech печалбите от автоматизирането са осезаеми, защото транспортирането на вътрешни товари вече се извършва с роботи MiR100. Доскоро персоналът на фирмата е изминавал средно по 7,5 километра на ден, докато товари и транспортира в колички различни продукти от един отдел в друг. Сега обаче мобилният робот MiR100 осигурява по-бърз и по-стабилен поток на материали по производствената линия, като елиминира всякакви прекъсванията и забавяния.

Elos Medtech Pinol в Гьорльозе, Дания, е една от водещите европейски компании в областта на разработването и производството на медицински продукти и компоненти. През последните години тази индустрия се намира в сериозен риск. Нарастващите изисквания за качество, документация на процесите и съгласуваност на продуктите принуждават клиентите да работят с все по-малко доставчици. Elos Medtech Pinol е именно една от избраните компании и това до голяма степен се дължи на оптимизацията, стандартизацията и автоматизацията, които извършват вече от 8-10 години. Думите „автоматизирана фабрика“ са се превърнали в мантра, която се повтаря в компанията и оказва влияние върху всички служители. Инвестират се не малко средства за закупуване на ново, удобно и гъвкаво производствено оборудване, както и за различни технологии за автоматизация, сред които е и мобилният робот MiR100 от Mobile Industrial Robots.

Новата технология първоначално озадачи служителите

„Беше забавно, но и малко странно преживяване, когато за  първи път получихме мобилния робот. Мислихме си „Какво прави това тук?“ или „Как точно ще ни помогне в процеса на работа?“ Но след като веднъж заработи и започна да се движи от единия край на фабриката до другия, веднага забелязахме, че потокът за доставка на материали е станал много по-ефективен и по-бърз. Преди това имахме навика да събираме какво ли не в големи купчини, докато сега получаваме постоянен поток от доставки.“, казва Мадбрит Брейлинг, отдел „Контрол на качеството“ в Elos Medtech Pinol.

MiR100 непрекъснато следва определен маршрут в компанията. Ежегодно роботът регистрира 1650 преминати километра. Тези работни часове възлизат на половин работен ден на служител, който е назначен на пълно работно време. Сега можем да използваме потенциала на този служител в изпълнението на задачи, различни от вътрешен транспорт. „Хората, които обикновено превозват стоки за по-нататъшна преработка в други отдели, вече могат да ги предават на MiR100, когато той минава по маршрута си. По този начин избягваме всякакви прекъсванията и забавяния, а работниците могат да продължат да обработват стоките в собствения си отдел.“ – твърди Пер Хансен, разработчик в Elos.

През последните години се наблюдава бурно развитие в сферата на автоматизацията. Видимо е в световен мащаб и дори в страни с по-ниски разходи за труд от тези в Дания. Компания Elos Medtech Pinol обаче е готова да посрещне новите тенденции въпреки предизвикателствата в медицинския отрасъл, пред които трябва да се изправя. Фирмата произвежда повече от 3000 различни артикулни номера в партиди до 100 единици, а автоматизацията на подобни процеси не винаги е лесна. Резултатите, които Elos регистрират обаче, говорят сами за себе си: увеличен брой поръчки, по-висока печалба и непрекъснат растеж. Компанията е намалила почти наполовина времето, което ú е необходимо за изпълнение на поръчка. В момента доставката се извършва в рамките на 16 дни от началото на производството до момента на предаване на продукта. В сравнение през 2012 г. същите заявки са отнемали до 30 дни.

Elos успя да извърви своя път. Компанията достигна онзи момент от развитието си, при който да не е в риск от съкращаване на служители, а точно обратното. В резултат на инвестициите си за автоматизация през последните две години персоналът във фирмата се е увеличил от 116 на 145 служители. Паралелно с развитието на автоматизирани процеси за повишаване на производителността са създадени и нови работни места. Те са в сферите на администрацията,  специализирания ръчен монтаж и научноизследователската и развойна дейност.

„Желанието ни е да растем, но без да наемаме повече хора, отколкото в действително се нуждаем. Съобразяваме се с темпото си на развитие. Автоматизацията попада в нашия стратегически фокус, а инвестиционният ни бюджет все повече се разпределя в тази насока. Всеки път, когато инвестираме в ново оборудване, избираме по-автоматизирано решение от това, с което вече разполагаме. Целта ни е да намалим обема на повтарящата се работа и същевременно да подобрим качеството на нашите продукти.“, твърди Хенрик Андерсен, ръководител на отдел „Научноизследователска и развойната дейност“ в Elos Medtech Pinol.

Детайли:

Площ на фабриката: 8000 кв. м.

Регистрирани ползи от внедряването на робот MiR100 в работния процес: освободено сумарно време, което се равнява на половин работен ден на един служител.

За Elos Medtech Pinol:

Elos Medtech Pinol произвежда зъбни импланти и инструменти за тяхното поставяне. 75% от продажбите се извършват на световните пазари извън Дания. Фирма Elos Medtech Pinol в Гьорльозе, в която работят 145 души, е датско дъщерно дружество на един от водещите европейски партньори в областта на разработването и производството на медицински продукти, Elos Medtech Group. Групата е със седалище в Швеция, като разполага с дъщерно дружество и в Китай. Тя е сред водещите на световния пазар в своята индустрия.

Още новини
Hoffmann Group получи награда за глобален доставчик на Bosch Солтех представи NX 12 пред производствени компании от цялата страна