Солтех представи NX 12 пред производствени компании от цялата страна
04 яну, 2018

Солтех представи NX 12 пред производствени компании от цялата страна

Солтех ЕООД, официален партньор на SIEMENS PLM за България, презентира най-новата версия на софтуера за проектиране и дизайн: NX 12. Експерти от Солтех изнесоха подробна презентация пред клиенти и партньори на фирмата, като демонстрираха нагледно новите и подобрени функции в NX 12. Всеки участник имаше възможност да зададе въпросите, които го вълнуват пряко, и да получи компетентен отговор от специалисти в бранша.

Събитието се проведе на 16.01.2017 в Limacon Event Center в гр. Пловдив и протече под надслов „NX 12 – ново поколение софтуер за дизайн и симулация в производството“. Семинарът беше разделен на две направления. Първото, посветено изцяло на NX 12, а второто, на апликацията за производствени процеси NX CAM. Цел на мероприятието беше всички присъстващи да се запознаят по-подробно с един от най-предпочитаните продукти на Siemens PLM и да се покаже как той помага на бизнеса в условията на Индустрия 4.0.

„Siemens предлага абсолютно всички инструменти, от които се нуждаете, за да стане фирмата Ви част от Индустрия 4.0. Интегрирани решения… подобрения в производството… автоматизация, записване и анализ на производствени данни и т.н. Единствено ние в този бранш предлагаме толкова комплексно портфолио.“ – коментира след събитието Бенедек Юхаш, консултант на Siemens за развитие на портфолиото за Централна и Източна Европа.

Семинарът започна с презентация на Николай Ангелов, специалист по Приложно инженерство в Солтех. Той представи подобренията и новите функции, с които разполага NX 12, в сравнение с предходни версии на продукта. Такива са например:

  1. Възможността за многочислен дисплей, която значително улеснява и ускорява процеса на работа.
  2. Внедряването на т.нар. sketch relation browser, който позволява визуализация на всички взаимовръзки и е много полезен в практиката.
  3. Подобрената визия на моделите, чрез която се постига лесна филтрация на геометрията.
  4. Лесното и бързо добавяне на решетъчни структури в дизайна, които физически олекотяват всеки продукт.

PMI (product manufacturing innovations) инструментите се оказаха друг топик, който заинтересува мнозина, защото те оказват ключово влияние в три основни насоки. Първо, спестяват генерално от времето за разработка и правят процеса на работа по-оптимизиран. Второ, редуцират времето за създаване на техническа документация. Практиката показва, че ако един дизайнер прави своя проект средно за 5 дни, то той отделя още около 4 дни за техническа документация. Тези 4 дни вече могат да се спестят, защото в NX 12 създаването на техническа документация е по-оптимизирано от всякога. Трето, но не и на последно място, софтуерът на Siemens предоставя информация за вътрешните процеси много по-бързо от преди. Образно казано, системата „разбира“ специфичните нужди по процесите и откликва по най-добрия начин.

Добавената опция за виртуална реалност, директно в NX 12, пък прави съвместната дистанционна работа по-достъпна от всякога. Хора, които са на хиляди километри един от друг, могат да влизат в системата и директно да коригират, филтрират, променят, тестват и верифицират. Могат също да симулират процеси, като накрая всичко се синхронизира автоматично.

NX CAM, апликацията за производствени процеси, представи подробно Георги Бейрийски, също специалист в областта на приложното инженерство в Солтех. На нея беше посветена втората част от семинара „NX 12 – ново поколение софтуер за дизайн и симулация в производството“.

Някои от ключовите акценти бяха: адаптивно фризоване, комплексна обработка на инструменти, специализирани операции за кухини и тесни региони, автоматизация на програмирането, производство на електроди с NX CAM и др.

Подобрената стратегия за довършителна обработка в NX 12, т.нар. mold and die machining, беше демонстрирана нагледно. Тази функция дава нови възможности за допълнителни процеси, като например обработване на по-детайлни кухини. В резултат се постига по-високо качество на обработваните повърхнини, има по-малко довършителна работа и се намаляват нуждите от преработка на продукта.

Обработката на форми е друга функция в NX CAM, която беше демонстрирана по време на семинара. Ключовото при нея е, че вече има по-оптимизиран път на инструмента, в следствие на който се регистрират няколко ползи. Първо, отнемане на материал за най-кратко време, второ, по-плавно е отместването на инструмента от детайла и, трето, елиминират се внезапните спирания и промяна на посоката на рязане.

Ние, от Солтех, вярваме, че семинарът ни е бил полезен и ползотворен. Надяваме се всеки от гостите ни да е открил нещо ново, което ще улесни работата му занапред. Плануваме провеждането на още подобни мероприятия, затова ще се радваме да чуем и Вашето мнение.  Споделете ни своя коментар или препоръка относно нашите продукти. Кажете ни кое Ви харесва, кое Ви затруднява, каква помощ Ви е нужна или какво желаете да обсъдим на следващата ни среща. Пишете ни на email assistant@soltec.bg или се обадете на тел. 0887179729

Още новини
MiR: Служителите на Elos Meditech Pinol си спестяват по 1650 км./год. Siemens PLM: Защо топ производители се насочват към 3D принтирането?