Солтех взе участие в
18 окт, 2017

Солтех взе участие в "Годишен бизнес форум: Индустрия 4.0"

Индустрия 4.0: Готови ли сте за революция в образованието? 

Четвъртата индустриална революция се случва пред очите ни и тя не е толкова революция на технологиите, а е революция в начина на мислене и в този случай способността на бизнеса да се адаптира към тези промените е от изключително значение. Ще успеят ли обаче компаниите да се приспособят достатъчно бързо и какво точно ги очаква? 

„Време е за революция…  Оптимизацията на работа няма да подмине никого. Без значение адвокат, архитект, инженер или доктор.“ – заяви господин Йос Шети, основател на фирма Солтех, по време на третия панел на ежегодния бизнес форум Industry 4.0., който се проведе в Пловдив на 28-29 септември.

 Общо 36 бизнес специалисти от Европа и света споделиха своя опит и визия за мястото на България на световната индустриална карта, как изглежда съвременната Фабрика 4.0®, кои са необходимите промени в образованието на бъдещите поколения инженери и как нанотехнологиите ще променят развитието на индустрията.

Г-н Шети беше категоричен в своите твърдения. Той заяви, че съвременната образователна система подготвя кадри, които са, на практика, невъзможни за наемане. Като причина за проблема изтъкна остарелите методи на преподаване и поощрението на метода „повторете след мен“.

„Това работеше добре преди 50 години, когато 70% от служителите работеха в индустрията. В днешно време обаче 70% от хората са заети в сферата на услугите. Учениците днес не се нуждаят от учител, който да им преподава урок. Нужни са им насоки как да търсят и отсяват правилната информация в морето от информационни източници, как да работят в групи, как да поемат информиран риск и най-важното – трябва да ги подготвим, че те ще трябва да се учат през целия си живот.“ 

Умение за решаване на проблеми, критично мислене, екипна работа и креативност. Това са 4-те основни постулата, които иновативните компании ще търсят и ще изискват от служителите си в бъдеще, според Йос, и българското образование трябва да вземе бързи, революционни мерки, за да помогне на учениците и студентите да ги придобият.

Йос Шети разграничи два типа служители в съвременните компании – тези, започнали работа преди интернет (before internet) да навлезе трайно в живота ни, и тези, израснали с компютър до себе си (after internet). Именно вторите са важните, защото те са не само настояще, но и бъдеще. Тези хора имат нов начин на мислене и по-различен мироглед. Те работят с ума си, а със страстта си. Лоялни са, но не към цялата компания, а към определен проект или задача. Те са самоуверени и искат добавена стойност към своята работа. За тях е по-вероятно сами да изберат фирмата, в която работят, вместо компанията да избере тях. Видимо е, че ролите се разменят. 

В заключение г-н Шети добави, че за да привлекат служители от поколението „after Internet”, компаниите на бъдещето ще трябва да преосмислят социалните си политики и вътрешната си комуникация със служителите. Дали ще успеят, само времето ще покаже!


До тези изводи г-н Шети е стигнал в течение на работата си като ръководител в отличени индустриални предприятия в Европа и след основаването на Солтех ЕООД през 2009 г. Фирмата предлага най-иновативните, цялостни технологични решения за Вашата Фабрика 4.0® като индустриално оборудване (Hoffmann Group и Komet Group), софтуер (Siemens PLM) и автоматизация на процеси (Universal Robots и Mobile Industrial Robots).

Още новини
Siemens PLM: Представяме NX 12 - платформа за дизайн от следващо поколение Universal Robots: Бъдещето е в колаборацията между хора и роботи за по-ефективни производствени процеси