Солтех взе участие в MachTech&InnoTech Expo 2018
16 апр, 2018

Солтех взе участие в MachTech&InnoTech Expo 2018

За четвърта поредна година Солтех ЕООД беше част от MachTech&InnoTech Expo, специализираното международно изложение за машини, технологии и индустриално оборудване. Събитието се проведе в гр. София в Интер Експо Център и продължи 4 дни, от 26 до 29 март. В него взеха участие повече от 130 фирми и го посетиха над 4000 гости, които работят в индустриални компании или имат професионален досег със света на машините.

Щандът на Солтех беше разположен в палата №3, място А7. На него всеки посетител имаше възможност да разгледа продуктите, които предлагаме, и да научи по нещо ново за нашите услуги. Истински хит се оказа станцията ни с виртуална реалност, където всеки желаещ имаше възможност да се потопи в друг свят и да се разходи в компютърно генерирано индустриално пространство.

Индустриални инструменти и оборудване на Hoffmann Group също бяха нагледно изложени. Компанията е най-големият и комплексен доставчик в сферата на индустриалното оборудване и екипировка в Европа. Разработва две собствени марки продукти - GARANT (премиум серия) и HOLEX (икономична серия с много добро качество).

И софтуерите на Siemens PLM получиха своето внимание. Клипове с интерфейса и възможностите на програмите постоянно се визуализираха на отделен екран. Siemens PLM е единствената платформа в света, която предоставя цялостни решения за управление на жизнения цикъл на продукта, от неговото планиране до производството и поддържката му.

Роботизирана ръка на Universal Robots беше монтирана на видно място и демонстрираше нагледно своята гъвкавост, интелигентност, прецизност и издръжливост. Universal Robots е сред топ компаниите, които произвеждат колаборативни индустриални роботи.

Мобилен робот на Mobile Industrial Robots обикаляше залите на изложението и впечатляваше посетителите с многобройните си възможности. „Раздаваше“ покани за презентацията ни, част от семинарната програма на изложението. Впечатляваше със своя интелект, интуитивност и маневреност.

Именно мобилните индустриални роботи и колаборативните роботи предизвикаха най-голям интерес по време на изложението. На тях беше посветена и презентацията „Запознай се със своя нов колега – коботът“, която презентираха двама изключителни гости.

Яспър Зоне, представител на MiR, беше първият лектор. Той представи своята визия за революцията в логистиката и ролята на Mobile Industrial Robots в нея. Компанията е една от най-бързо развиващите се в индустрията. В нея ежегодно се произвеждат над 800 робота, които спомагат придвижването на стоки и материали в много фирми в сектора на преработвателната промишленост и здравеопазването. Фирмата има 121 представители в 39 страни от целия свят, като официален дистрибутор за България е Солтех ЕООД. Mobile Industrial Robots е носител на няколко международни награди. Към момента в компанията работят около 80 служители, а плановете са през 2018 г. да бъдат наети още 50.

Роботи MiR се използват в работния процес на някои от най-известните световни брандове като: Toyota, Boeing, Adidas, Magna-Power, Gucci, Michelin, Ericsson, Bosch, Unilever, Danone и др.

Г-н Зоне представи иновативната технология, благодарение на която мобилните роботи се придвижват напълно безопасно в складовите и заводски пространства. Те са снабдени с два лазера, чрез които улавят движение или предмет на разстояние от 8 метра в 360˚ диаметър. Роботите могат да работят „рамо до рамо“ с хората и да подпомагат работния процес.

Предимствата от интеграцията на MiR във Вашата компания са много, като най-ценните сред тях са, че имате възможност да автоматизирате някои логистични процеси и така да освободите ценно време на служителите си. Мобилните роботи се инсталират лесно и бързо, като могат да бъдат пренасочвани за разнообразни задачи в зависимост от Вашите нужди. В резултат ще забележите повишаване на ефективността и производителността. Инвестицията за един мобилен робот най-често се възвръща в рамките на една календарна година.

Йозеф Шети, основател на Солтех ЕООД, беше вторият презентатор. Той наблегна на темата за дигитализация на производствените процеси в сегашно и бъдеще време. Представи тенденции в тази насока, а думите му подтикнаха към множество въпроси.

Според прогнозите, които той представи, между 2010 и 2030 г. от пазара на трупа ще се оттеглят т.нар. поколение baby boomers. Това ще предизвика недостиг на квалифицирани кадри, но ще отвори нови възможности за интегриране на иновации. На чело ще излязат хората от поколение Y и Z, които са по-технически грамотни, но може да им липсват лидерски умения. Тази поредица от събития ще доведе до недостиг на квалифицирани служители и от нуждата за внедряване на повече възможности за дигитализация и автоматизация.

Демографските данни не само в нашата страна, но и в Европа като цяло, предвиждат настъпване на демографска криза. Факторите за това са много, но най-важните сред тях са: емиграция, проблеми в образователната система, ниска раждаемост, застаряване на населението. Очаква се през 2080 г. населението в нашата страна да е спаднало до 4,5 млн. души. В подобни условия компаниите ще имат проблеми не просто с наемането на квалифицирани служители, а на хора въобще.

Същевременно тенденциите в света на Индустрия 4.0 са, че все повее компании ще внедряват роботи в своята дейност, защото и в днешен контекст броят им непрекъснато расте. Има множество примери за фирми, които съумяват да комбинират предимствата на автоматизацията с човешките възможности. Тази стратегия позволява да се намали себестойността на редица продукти, като производствените процеси станат по-гъвкави и съобразени с постоянните промени на пазара. Очаква се до 2025 г. цената на един мобилен робот да спадне с 65% и това да направи технологията много по-достъпна в световен план.

Въпросът, който си задаваме, е: Не е ли по-добре да обучаваме хората как да управляват роботи, вместо да ги караме да извършват повторяеми и често тежки задачи? Не е ли по-добре да започнем още от сега, за да сме подготвени за бъдещето?

Всеки предприемач и собственик на бизнес трябва да се запита: От кои хора ще бъда аз – тези, които действат сега, или тези, които изчакват и остават пасивни?

Презентацията на г-н Шети беше вдъхновяваща и подтикна към дълбоки размисли. Гостите, които присъстваха на събитието, имаха възможност да зададат своите въпроси директно на лекторите Яспър Зоне и Йозеф Шети.

Ние, от Солтех, благодарим на всички, които взеха участие в презентацията „Запознай се със своя нов колега – коботът“, и посетиха щанда ни на MachTech&InnoTech Expo 2018. Благодарим за интереса, който проявихте към нашите стоки и услуги. Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате допълнителни въпроси, свържете се с нас на тел. 032 500 425 или ни пишете на и-мейл: sales@soltec.bg .

Нека заедно построим Вашата умна фабрика!


Още новини
Фабрика 4.0®: Примери от практиката: Запознай се с твоя нов колега – коботът Солтех взе участие в иновационен форум на тема “Роботиката за България на утрешния ден”