Universal Robots: Индустрия 5.0 - завръщането на човешкия елемент
08 фев, 2017

Universal Robots: Индустрия 5.0 - завръщането на човешкия елемент

През последните две години в световен мащаб забелязваме една бързо нарастваща тенденция – мащабно и масово дигитализиране на производствения процес във всеки сегмент от индустрията. Дигиталните инструменти на Индустрия 4.0 предизвикват противоречиви чувства в производствените и генерални мениджъри на модерните фабрики в България и по света, но главно, защото материята е непозната и неясна. Обикновените служители, от друга страна, се притесняват да не загубят работата си. Ерата на Индустрия 4.0 беше и все още е революционна, но на хоризонта се появява нова парадигма – завръщане на човешкия елемент в производствения процес, колаборация между робот и човек – Индустрия 5.0.

Това повторно разгръщане на човешката креативност е вдъхновено от нуждата на пазара за индивидуализация на продуктите, която е невъзможна през призмата на автоматизирана фабрика. Докато роботите се справят отлично при изпълнението на стандартизирани процеси с големи производствени обеми, добавянето на т.нар. "уау елемент" към всеки един продукт е предизвикателство, с което може да се справи само човешката креативност. Точна тази приятна зависимост с цел оптимални резултати при изготвянето на най-качествения продукт, осъзнават и създателите на датската компания Universal Robots, която създава първите колаборативни роботи.

Според проучване, проведено от Accenture Consulting, 85% от производителите прогнозират, че  "свързаната работна сила" ще продължи да доминира в производствените процеси до 2020 г.

Коботи – когато роботите и хората заработят заедно

Само по себе си, автоматизираното производство с традиционни индустриални роботи изпълнява само команди, които са ясно зададени, често само след дълго и трудно програмиране. Колаборативните роботи (коботи), обаче, работят в синхрон с човека. Техните действия взаимно се допълват и работят перфектно заедно. Хората добавят човешкия елемент и индивидуализират продукта, а роботът го подготвя за човешката намеса или го обработва в последствие. На практика служителят използва „кобота“ като многофункционален инструмент: като отвертка, пакетиращо устройство, палетизатор и т.н. „Коботът“ не е предназначен да замени хората, а да поеме напрегнатите или дори опасни задачи. По този начин служителите могат да използват своята креативност при справянето с по-сложни казуси.  

"Ние вече сме спестили три човекогодини на монотонната работа благодарение на нашите две устройства UR5s", заявява Сигурдур Рунар Фридджонсон Акурейри, най-големият производител на млечни продукти в Исландия.

В Paradigm Electronics в Торонто, Канада, един робот UR10 работи рамо до рамо със служител, полирайки кутии за тонколони:

"Колаборативните роботи представляват една нова технология, която ни позволява да имаме човек и робот, които ползват едно и също работно място. Процесът е почти „от ръка на ръка“ и е напълно безопасен“, заявява старши Мениджър на отдел Производствено обслужване в Paradigm, Джон Филипс.

Разбира се, за да бъдат на 100% ефикасни и определящи производствения процес, колаборативните роботи трябва да притежават определени характеристики: да бъдат гъвкави, да са лесни за програмиране и безопасни. Точно за такива роботи мечтаят основателите на Universal Robots и затова и ги създават.

Още новини
Hoffmann Group: Защо един от най-големите доставчици на високотехнологични решения за автоматизираната промишленост се доверява вече 25 години на продуктите на Hoffmann Group Siemens PLM: Феноменът Индустрия 4.0 при проектирането на производствени предприятия