Как коботите могат да освободят служителите от вредната работа по палетизиране?
06 юни, 2023

Как коботите могат да освободят служителите от вредната работа по палетизиране?

Процесът на подреждане, товарене и обезопасяване на големи количества стоки върху палети с цел безопасното им складиране или транспортиране съществува от началото на индустриалната революция. Методът, известен като палетизиране, увеличава максимално количеството на продуктите в даден товар, като същевременно го поддържа достатъчно стабилен, за да предотврати щети. Това е необходимост за всеки бизнес, който произвежда продукти в големи количества за търговско потребление.

Без ефективно палетизиране компаниите трудно биха могли да доставят стоките си в ръцете на потребителите. В момента в експлоатация са около 2 милиарда палети, като всяка година се произвеждат почти половин милиард от тях.

Тези палети обаче не се подреждат сами.

ОПАСНОСТИТЕ ПРИ ПАЛЕТИЗИРАНЕ

Ървинг Паз Чагоя, глобален лидер на индустриалния сегмент за палетизиране и опаковане в Universal Robots, е наясно с широко разпространените опасности, които крие палетизирането: "Традиционно палетизирането е ръчна операция и в много случаи все още е такава - по наши оценки 250 000 души в света са заети с този вид работа. Ръчното палетизиране изисква от тези работници да изпълняват една и съща напрегната задача отново и отново. Работниците се навеждат, повдигат и усукват часове наред, което може да доведе до дългосрочни мускулно-скелетни увреждания."

Сетя Хърмавати, старши научен сътрудник в Университета в Нотингам, експерт по ергономия, който е специализиран в областта на производството, идентифицира три основни ергономични рискови фактора при ръчното палетизиране:

СИЛА

По време на ръчното палетизиране работниците трябва ръчно да боравят с предмети и да използват сили при дейности като повдигане, клякане, бутане, дърпане и пренасяне. Доказано е, че непрекъснатото използване на сила при ръчна обработка на материали е свързано с кумулативни мускулни нарушения, свързани с работата, като болки в гърба и травми на гърба, както и травми на врата. Тези увреждания могат да имат сериозни последици за работниците и да ограничат способността им да извършват дейности в ежедневието си. Рискът от ръчната работа се засилва, когато предметите са твърде тежки, големи, трудни за хващане и са разположени по начин, който изисква огъване или усукване на торса.

ПОВТОРЕНИЕ

Палетизирането и депалетизирането са свързани с извършването на едни и същи действия многократно по време на работната смяна. Повтарящите се задачи водят до прекомерно натоварване и умора на сърдечно-съдовата система поради изискванията към работещите мускули, тъй като мускулите може да не разполагат с достатъчно време за възстановяване.

ПОЗИЦИЯ

По време на палетизиране и депалетизиране на работниците често им се налага да се въртят, докато преместват изделията и да се навеждат напред, за да достигнат или поставят изделията върху долните нива на палета. Ръчната работа, която включва усукване на торса, както и навеждане напред и настрани, означава, че ставите са извън удобното и неутралното си положение и са близо до крайната граница на максималния си обхват на движение и се свързва тясно с уврежданията на опорно-двигателния апарат. Освен това работниците, които извършват ръчно палетизиране, обикновено стоят продължително време между конвейера и палета. Установено е, че продължителното стоене, т.е. непрекъснатото стоене на едно и също място, е свързано с различни потенциално отрицателни последици за здравето, като например болки в долната част на гърба и краката, сърдечносъдови проблеми и др.

Ървинг Паз Чагоя, добавя: "Преди да автоматизира палетизацията си, една компания, с която работихме, изчисли, че за осемчасова смяна всеки работник е вдигал 8000 кг продукт, което е представлявало опасност за тялото и стойката."

Автоматизацията на палетизирането може да освободи работниците от всички свързани с тази работа рискове за здравето, да намали досадната работа и да подобри цялостното им благосъстояние. Това позволява на работниците както да опазват здравето си, така и да се съсредоточат върху други задачи, които са по-подходящи за техните умения, като например осигуряване на качеството.ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Въпреки че повтарящият се и често опасен характер на палетизирането означава, че то се оказва много подходящо за автоматизиране, като процесът се развива постепенно.

Преди това автоматизираното палетизиране беше ограничено до големи предприятия, които разполагаха както с площ, така и със средства за инсталиране и експлоатация на обемисти машини, необходими за изпълнението на тази задача.

Това обаче вече не е така. Все по-широкото използване на картон за опаковане и съхраняване на стоки, напредъкът в съвместната роботика (коботите), способна да увеличава полезния товар, и намаляването на цената на автоматизацията, отвориха пазара за съвместното палетизиране.

РЕШАВАНЕ НА ПАЗАРНАТА КРИЗА

На много световни пазари работната криза заплашва да подкопае дейността на производствените и промишлените предприятия, които се нуждаят от квалифицирани кадри. Предизвикателството се усложнява за малките и средните предприятия. Те обикновено имат по-малко възможности за маневриране от по-големите си конкуренти, когато става въпрос за привличане и задържане на работници от всички нива на квалификация.

В допълнение към това, мускулно-скелетните увреждания, причинени от ръчните задачи, свързани с производството (като например палетизиране), често водят до ранно изключване на по-възрастните работници от този вид работа. Затова, автоматизация ще донесе със себе си редица ползи: повишаване на производителността, намаляване на разходите, които производителите трябва да покрият, за да доставят стоките си на пазара. А недостигът на работна ръка само ще се увеличава. В същото време автоматизацията предлага чудесно решение.


РАЗВЕНЧАВАНЕ НА МИТОВЕТЕ

Въпреки този натиск върху служителите, много от компаниите не бързат с автоматизацията. Често поради липса на достатъчно познания, предприятията се страхуват от предполагаемите разходи за инвестиране в автоматизация, а също така не желаят да бъдат възприемани като отнемащи работни места на хората.

Това не трябва да бъде така. Що се отнася до разходите, доказано е, че коботите могат да постигнат възвръщаемост на инвестициите за около 12 месеца. Всъщност една единствена роботизирана ръка може да работи без прекъсване в продължение на поне 35 000 часа, което е приблизително четири години работа 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. И както при всеки инструмент, един робот, който се третира внимателно, лесно може да издържи по-дълго.

Що се отнася до премахването на опасенията за загуба на работни места, коботите са проектирани да работят заедно с хората, а не да ги заместват. С минимално обучение съществуващата работна сила може да проектира, внедрява и наблюдава автоматизирани решения за палетизиране. Това ги освобождава да се заемат с други, по-малко рискови и монотонни задачи - или да поемат по-сложни роли, отваряйки врати за кариерно развитие.


СЛЕДВАЩИТЕ ПЕТ ГОДИНИ

Поглеждайки напред, решенията за съвместно палетизиране са подходящи за широк кръг от индустрии, сред които са хранително-вкусовата промишленост, електрониката и фармацевтиката. Тази адаптивност, съчетана с напредъка в технологията на коботите, означава, че вероятно ще виждаме все по-малко травми на работното място, дължащи се на ръчно палетизиране.

В дългосрочен план променящото се работно място ще улесни работниците да останат по-дълго на работа, ако искат, а операторите на фабрики се очаква да видят както повишаване на производителността, така и увеличаване на приходите.

Накратко, палетизирането може да бъде опасна и скучна задача. Задача, в която машините са отличници. Предприятията от всякакъв мащаб биха направили услуга на своите работници, като ги освободят от ролята на палетизатори и им помогнат да се съсредоточат върху по-ангажираща и по-ценна работа. Биха направили услуга и на себе си, като съкратят времето и разходите си в средносрочен и дългосрочен план.

Нека оставим коботите да извършват тежката работа. Буквално.

Свържете се с търговските представители на Солтех за повече информация на телефон: +359 32 500 425 или по имейл: sales@soltec.bg

Още новини
В търсене на перфектното еспресо, Olympia Express създава технологични шедьоври, за истинско преживяване Tech Talk: Robo Edition 2023 – едно събитие за индустриална роботизация в Пловдив, което прикова вниманието на предприемачи, експерти, инженери и мениджъри